WK-kwalificatie start in Blatter-stadion

Sjors (Sj0rSz)
De Solomon Eilanden en het Amerikaanse Samoa zijn de ploegen die de eerste wedstrijd in het kader van de kwalificaties voor het WK in 2010 gaan spelen. Dit wees de loting voor de South Pacific Games 2007 uit. Het eerste duel staat voor 25 augustus op het programma.

De South Pacific Games worden in het Toleafoa J.S. Blatter Complex in Samoa gehouden. De Zwitser was er mede verantwoordelijk voor dat de mondiale titelstrijd in Zuid-Afrika kon worden gehouden. Tien landen zullen gaan strijden om drie plaatsen voor de finaleronde van Oceanië. Dit drietal zal met Nieuw-Zeeland uit gaan maken wie uiteindelijk de play-off tegen een Aziatisch land mag gaan spelen. De winnaar van dit duel is verzekerd van deelname aan het wereldkampioenschap 2010.

De tien deelnemende landen zijn verdeeld over twee groepen. In de eerste groep komen Fiji, Tahiti, de Cook Eilanden, Nieuw-Caledonië en Tuvalu uit. De tweede groep bestaat uit Tonga, Amerikaans Samoa, Vanuatu, Samoa en de Solomon Eilanden. De twee ploegen die de finale spelen plaatsen zich, net als de nummer drie, voor de finaleronde in Nieuw-Zeeland. Dit is niet op Tuvalu van toepassing. Dit land is namelijk geen lid van de wereldvoetbalbond (FIFA).