Afgesproken werk van alle tijden

Maurice (Maurisico)
De wedstrijd tussen Jong Oranje en Jong België eindigde vanavond in 2-2. Dat kwam de teams goed uit. Beide keepers lieten een houdbare bal door en na de 2-2 werd niet meer aangedrongen. Zijn er afspraken gemaakt of niet? Hieronder een top 5 van wedstrijden waaraan ook een luchtje zat.

1990: NEC-Ajax 0-0
Ajax kan in Nijmegen kampioen worden. Het heeft genoeg aan één punt. NEC ook. Haalt NEC namelijk een puntje weg bij de kampioen in spé dan degraderen de Nijmegenaren niet. En dus wordt het 0-0. Iedereen van Ajax en NEC blij.

1990: Nederland- Ierland 1-1
Frits Barend doet de uitspraak na de wedstrijd Jong Oranje- Jong België. Ruud Gullit en de aanvoerder van Ierland, Mick McCarthy, zouden tijdens de eerste ronde-wedstrijd Nederland-Ierland na de 1-1 hebben afgesproken dat het hierbij bleef. Met deze eindstand zijn beide landen namelijk door. Toch niet zo slim van Gullit om dit voorstel te doen. Nederland wordt door dit resultaat namelijk gekoppeld aan Duitsland, de latere wereldkampioen....

1988: PEC Zwolle-Volendam 0-0
PEC Zwolle en Volendam hebben beiden aan een punt genoeg om uit degradatie-zorgen te blijven en dus wordt het 0-0. AZ is slachtoffer van de deal en degradeert met één punt achterstand.

1985: Hongarije- Nederland 0-1
De goal van Rob de Wit is van bijzondere klasse. Of wordt hem door Antal Roth geen strobreed in de weg gelegd? De overwinning op Hongarije is een sensatie! Hongarije heeft in die tijd met sterren als Nyalisi, Detari en Estherhazy een bijzonder sterk team. Nederland ontwikkelt zich steeds beter, maar is nog niet van de klasse die drie jaar later de Europese titel zou brengen. Door de 0-1 gaat Nederland door in de herkansing tegen België. Het WK in Mexico is nog in zicht. Oostenrijk is het slachtoffer.

1982: Oostenrijk- Duitsland 0-1
De meest opvallende en wellicht ook de meest schaamteloze deal die ooit gemaakt is. Op het WK van Spanje zijn Duitsland, Oostenrijk, Chili en Algerije in poule 2 bij elkaar gebracht. Duitsland begint het toernooi slecht. Algerije, met Rabah Madjer en Lakdar Belloumi als grote uitblinkers, verslaat de Duitsers met 2-1. Duitsland herstelt zich tegen Chili (4-1). Oostenrijk heeft dan intussen al van zowel Chili als Algerije gewonnen.
De Fifa heeft in 1982 nog niet bedacht dat de laatste poulewedstrijden gelijktijdig afgewerkt dienen te worden. Op 24 juni wint Algerije met 3-2 van Chili. Duitsland en Oostenrijk kunnen zodoende precies uitrekenen wat de uitslag een dag later moet worden om door te gaan. Het wordt netjes 1-0 voor Duitsland. Nadat deze stand is bereikt spelen beide teams de bal schaamteloos rond en vooral naar de keeper. Naar aanleiding van deze wedstrijd worden de laatste poulewedstrijden voortaan gelijktijdig gespeeld.