Argon landskampioen bij de amateurs

Michel (methodmich)
In een knotsgekke wedstrijd heeft zondagkampioen Argon uit Mijdrecht ten koste van zaterdagkampioen IJsselmeervogels de landstitel bij de amateurs veroverd. Nadat vorige week op het terrein van de recordkampioen met 1-1 gelijk werd gespeeld, trok Argon op eigen veld na verlenging aan het langste eind. Argon rekende daarmee af met het trauma van 2005, toen de ploeg na verlenging de landstitel aan ASWH moest laten.

Voor rust was de wedstrijd redelijk tam. Dit kwam vooral door de verlammende uitwerking die de snelle openingstreffer van IJsselmeervogels op het duel leek te hebben. Kevin Winter opende namelijk al in de zesde minuut de score met een in de kruising gemikte vrije trap. Verder konden beide teams het hoge niveau van een week eerder in het gelijk opgaande restant geen moment benaderen.

In het tweede bedrijf ontstond een boeiend voetbalgevecht. Terwijl onweer boven Mijdrecht flitste, zette de thuisploeg de wedstrijd op zijn kop. Diangi Matusiwa, volgend seizoen spelend voor FC Omniworld, maakte gelijk en even later bracht Martijn Veltmeijer zijn team zelfs op voorsprong.

Binnen tien minuten had IJsselmeervogels de wedstrijd echter weer doen kantelen. Christiaan Opschoor fungeerde eerst als aangever bij de 2-2 door André Kemper en zag later een voorzet binnen vliegen: 2-3. Argon had vervolgens maar twee minuten nodig om weer op gelijke hoogte te komen middels wederom Diangi Matusiwa. Bij die 3-3 bleef het, zodat een verlenging noodzakelijk werd.

In die verlenging kreeg IJsselmeervogels al snel een uitgelezen mogelijkheid om de leiding weer te nemen. Na een overtreding op goalgetter Jeffrey Winter mocht André Kemper een strafschop nemen. Doelman Eelco Zeinstra wist de inzet van Kemper echter te keren, waardoor Argon in de wedstrijd bleef.

Na de kantwisseling kon Tayfur Kahraman uitgroeien tot de grote man. De ingevallen vrije trappen specialist, bezig aan zijn laatste duel voor Argon, kreeg de kans zijn specialisme te tonen. Die mogelijkheid greep hij met beide handen aan, want hij schoot de vrije trap onberispelijk binnen. IJsselmeervogels probeerde het nog wel, maar de formatie van Cees Lok wist niet meer te scoren. Zo ging een zesde landstitel aan hun neus voorbij.

Argon mocht zich zodoende voor het eerst in de historie tot landskampioen laten kronen. Een mooi afscheid voor trainer Jan Zoutman, die volgend jaar in het profvoetbal werkzaam is bij Haarlem.