Zeventien Engelse transfers niet in orde

Sjors (Sj0rSz)
In de Engelse Premier League is gebleken dat, in de periode tussen 2004 en 2006, zeventien transfers zijn beklonken die niet volgens de bestaande regels zijn afgehandeld. Dit is het resultaat van een onderzoek door de hoogste Engelse profliga.

Onder dit aantal bevinden zich ook drie transfers waar Chelsea bij betrokken is. Het gaat om de aankopen Didier Drogba, Michael Essien en Peter Cech. Het onderzoek werd in maart van vorig jaar gestart en werd geleid door John Stevens, een voormalig Londense politiebaas. Deze commissie heeft sinds de aanvang van het onderzoek 362 transfers onder de loep genomen.

Naast Chelsea heeft ook Newcastle United een aantal transfers niet volgens de regels hebben afgehandeld. Het gaat bij deze club om Emre Belozoglu, Jean Alain Boumsong, Amady Faye, Albert Luque. Ook de namen van Bolton Wanderers (Ali Al-Habsi, Tal Ben Haim, Blessing Kaku, Julio Correia), Portsmouth (Collins Mbesuma, Benjani Mwaruwari, Aliou Cisse) en Middlesbrough (Aiyegbeni Yakubu en Fabio Rochemback) zijn na afronding van het onderzoek gevallen.

De Engelse voetbalbond zal verder gaan bekijken of er eventuele consequenties aan deze transfers zitten. Hierdoor zouden Newcastle United en Bolton Wanderers het meest in de problemen kunnen komen, aangezien het bij deze twee clubs om vier spelers gaat. Bovendien maakte Stevnens zich zorgen over vijftien zaakwaarnemers. Tot slot worden ook Sam Allardyce en Graeme Souness, twee trainers, in relatie gebracht met deze verdachte transfers.