[EK-21] Servië is Italië de baas

Maikel (WeebI)
Servië heeft door in Nijmegen Italië te verslaan voor een grote verrassing gezorgd. De Oost-Europeanen waren in de Goffert uiteindelijk met 1-0 te sterk.

In de openingsfase waren er aan beide zijden onnauwkeurigheden, die onbestraft bleven. In één geval was dat de verantwoordelijkheid van de grensrechter, die een perfecte pass op spits Gianpaolo Pazzini liet affluiten vanwege vermeend buitenspel. Na een klein kwartier kreeg dezelfde Pazzini wel een schietkans, zijn inzet met links belandde echter een meter naast het doel van de Servische goalie Damir Kahriman. Zijn collega Gianluca Curci aan de andere kant zag een vrije trap met een goede curve vlak langs zijn rechterpaal verdwijnen.

Op kwart van het duel in een bij lange na niet gevuld Goffert-stadion moest Curci afhaken met een liesblessure. Zijn vervanger heette Emilio Viviani, doelman van Brescia. Vlak daarna knalde Riccardo Montolivo de bal van grote afstand in de handen van de Servische keeper. Na exact dertig minuten ontving Raffaele Palladino de bal in een uitstekende positie. De Juventus-speler schoot uit de draai, maar zag zijn schot vlak langs de doelpaal scheren. Servië zag ook een speler afhaken in de eerste helft. Milos Krasic werd vervangen door Zoran Tosic, terwijl Palladino vlak voor rust nog een kans op de 1-0 om zeep hielp.

Na de thee gingen beide ploegen nog altijd gelijk op. De spitsen kregen ongeveer evenveel kansen, maar na iets meer dan een uur spelen werd de ban dan eindelijk gebroken. Dejan Milovanovic ontving de bal met een gelukje, en ramde de bal laag over de grond in de verre hoek. Het was voor het toernooi pas de tweede goal, nadat er 323 minuten lang niet was gescoord. De Italianen zetten wel aan na de tegentreffer, maar stranddne vaker dan lief op de Servische doelman.

De aanvallende Azzurri gaven in de slotfase ruimte weg, hetgeen Servië de kans kreeg het treffen te beslissen. Zoran Tosic kreeg een uitstekende mogelijkheid om de bal voor te geven, maar de middenvelder schoot de bal voorlangs in een poging zelf de 2-0 te maken. Even later was de ingevallen Djrodje Rakic ook een goede mogelijkheid, maar ook de spits slaagde er niet in Viviano te passeren. In blessuretijd kreeg Pazzini de uitgelezen kans om alsnog gelijk te maken, maar de spits van Fiorentina kopte vanaf zo'n anderhalve meter over. Kahriman hoefde niet te incasseren, en dus was de verrassing een feit. Servië stunt, Italië druipt af.

Servië - Italië 1-0
63' Milovanovic 1-0

17' Chiellini (Italië)
18' Jankovic (Servië)
75' Mrdja (Servië)
76' Babovic (Servië)
88' Kahriman (Servië)

Opstellingen:

Servië: Kahriman; Rukavina, Babovic (Drincic/76), Ivanovic, D. Tosic; Jankovic, Smiljanic, Krasic (Z. Tosic/32), Kolarov; Milovanovic, Mrdja (Rakic/83).
Bondscoach: Miroslav Djukic

Italië: Curci (Viviano/22); Raggi, Mantovani, Andreolli, Chiellini; Rosina, Aquilani (Pellè/82), Nocerino, Montolivo, Palladino (Rossi/74); Pazzini.
Bondscoach: Pierluigi Casiraghi

Locatie: Nijmegen
Stadion: De Goffert

Arbiter: Stéphane Lannoy (FRA)