[EK-21] Anton Ferdinand

Jerry (Delichris)
De aankomende weken presenteren wij jullie een reeks van talenten in de voetbalwereld die worden gezien als grote spelers voor de toekomst. In deze reeks zullen vooral talenten aan bod komen die nog niet heel bekend zijn maar binnen vijf jaar misschien wel tot de top behoren. Vanwege het EK-21 zetten we nu een speler in de schijnwerpers die ook uitkomt op het EK-21: Anton Ferdinand.

Anton Ferdinand, ook wel ‘Lips’ genoemd (als hij vermoeid is, kust hij als het ware zijn tanden) is geboren op 18 februari 1985, in het plaatsje Peckham, vlakbij Londen. Hij speelt momenteel in het shirt van West Ham United, waar hij normaal gesproken centraal in de verdediging speelt.

Geboren in een echte voetbalfamilie (zowel zijn broer Rio als neef Les zijn bekende spelers in de voetbalwereld) toonde hij aanzienlijk veel talent op jonge leeftijd. Net als zijn broer verkoos hij de defensie om in te spelen. Zijn kwaliteiten op deze positie werden al snel beloond, hij werd gescout door West Ham United en tekende daar een contract. Hij viel vooral op door zijn technische kwaliteiten en vertrouwen aan de bal, en de voorspellers zagen in hem de nieuwe Rio Ferdinand.

Ferdinand maakte zijn debuut voor West Ham in augustus 2003, hij begon in de basis tegen Preston North End, die wedstrijd eindigde overigens in een 2-1 overwinning voor The Hammers. Hij speelde in dit seizoen 26 keer voor zijn club.

In het seizoen 2004-2005 knokte hij zich in de basis door een aantal goede optredens. Zo scoorde hij de openingsgoal in de play-offs voor promotie naar de FA Premier League tegen Watford. West Ham versloeg Preston North End in de finale van dezelfde play-offs om promotie, waardoor West Ham weer terugkeerde in de Premier League na twee jaar afwezigheid.

In eind juli 2005 besloot Ferdinand te blijven bij West Ham. Hij tekende een nieuwe driejarige verbintenis met de club. Hij was in het seizoen 2005-2006 vaak een belangrijke speler in de verdediging van The Hammers. Hij werd eveneens opgeroepen voor Engeland onder 21 jaar, waar hij zijn debuut voor maakte op 17 augustus 2004, in de 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Oekraïne. Hij bekende later dat hij was gevraagd om reserve te zijn voor het ‘grote’ Engeland voor het WK2006 in Duitsland. Maar hij ging niet in op de reserve-positie omdat hij een week voor het WK een blessure opliep.

In oktober 2006 werd Ferdinand opgepakt vanwege het aanvallen van een aantal medewerkers in een nachtclub in Ilford. Hij werd aangeklaagd in november 2006 maar de rechter sprak hem vrij. In maart 2007 kreeg hij van West Ham twee weken geen loon (ongeveer £45,000) omdat hij loog over waar hij was. Hij vertelde de club dat hij naar het eiland Wight moest om zijn zieke oma te bezoeken, terwijl hij in Zuid-Carolina zijn 22ste verjaardag ging vieren. West Ham verloor met 4-0 van rivaal Charlton Athletic, zonder Anton Ferdinand.