Talentenjacht: Ben Sahar

Jerry (Delichris)
De aankomende weken presenteren wij jullie een reeks van talenten in de voetbalwereld die worden gezien als grote spelers voor de toekomst. In deze reeks zullen vooral talenten aan bod komen die nog niet heel bekend zijn maar binnen vijf jaar misschien wel tot de top behoren. Ben Sahar is de tweede in deze serie, de eerste ging over Nicklas Bendtner.

Ben Sahar is geboren op 10 augustus 1989 in Holon, een plaats in Israël. Hij vertoont momenteel zijn kunsten bij Chelsea FC, dat uitkomt in de Engelse Premier League. Sahar staat bekend als één van de grootste talenten uit Israël, en speelt dan ook niet voor niets bij de Londense club. Op zestienjarige leeftijd speelde hij al met spelers die vrijwel allemaal twee jaar ouder waren. Hij werd ontdekt door Chelsea na wedstrijden die hij speelde voor het nationale team van Israël onder -21 en het ''grote'' Israël.

Sahar's jeugdtrainer in Hapoel, Eyal Hayit, bewonderde toen al zijn potentiële en technische capaciteiten. "Hij is geschikt voor Europa omdat hij weet hoe hij moet scoren en hij een uitzonderlijk begaafde speler is, daarnaast is hij snel en heeft hij een fantastische fysieke capaciteit; hij scoorde 30 tot 40 doelpunten in een seizoen en zijn balvaardigheden is iets fantastisch, dat zie je hier niet elke dag.''

Voordat hij naar Chelsea kwam kreeg hij een Pools paspoort (zijn moeder Batya is van Pools-Joodse afkomst), zo hoefde hij geen werkvergunning om te kunnen spelen in Engeland. Sahar tekende in mei 2006 een contract bij Chelsea nadat hij een proefperiode van twee maanden goed had doorstaan. Zijn oude club Hapoel Tel Aviv kreeg een vergoeding van £320.000. Hij speelt op dit moment meestal in het reserve team van Chelsea.

Sahar werd voor het eerst opgenomen in de selectie van Mourinho voor de wedstrijd tegen Macclesfield Town in de FA Cup, op 6 januari 2007. Hij maakte toen zijn debuut nadat hij in de 76ste minuut in het veld kwam voor Salomon Kalou. Op 13 januari 2007 maakte hij zijn Premier League debuut, hij mocht in de 82ste minuut invallen voor Arjen Robben in de wedstrijd tegen Wigan Athletic.

Op 7 oktober 2006 maakte Sahar zijn debuut voor het Israelische elftal onder de 21, hij scoorde de enige goal in de heenwedstrijd voor Israël tegen Frankrijk, dat eindigde in een 1-1. Als grote verrassing plaatste Israël zich voor het UEFA U-21 Kampioenschap 2007 ten koste van de Fransen, ze wonnen de return met 1-0. Op 7 februari 2007, op zeventienjarige leeftijd, de jongste speler die ooit bij selectie van Israël zat, debuteerde hij in een vrienschappelijke wedstrijd tegen Oekraine. Zijn tweede interland speelde hij tegen Engeland, hij mocht invallen in de 69ste minuut. Op 28 maart 2007, in pas zijn derde interland, scoorde hij twee doelpunten als invaller in de 4-0 overwinning op Estland. Dat maakt hem de jongste speler ooit die scoorde voor het Israelische nationale team, Chelsea's jongste speler ooit die een interland speelde en Chelsea's jongste doelpuntenmaker in internationaal verband.

Omdat Sahar een Israëlische burger is moet hij terugkeren naar Israël om daar voor drie jaar te werken voor de nationale dienst. Het gerucht gaat dat de wetgevers proberen een 'Wet van Ben Sahar' vast te stellen, die hem zou vrijstellen. In een recent gesprek zei Ben hij dat hij 99% zeker weet een baan te kunnen vinden in Londen om te kunnen blijven spelen voor Chelsea.