[Giro] Simoni wint op de Zoncolan

Gerard (RedFever007)
Vanmiddag begonnen 142 renners aan de zeventiende etappe in de Ronde van Italië. De etappe ging over 142 kilometer van Lienz naar Ovaro. Op het eind wachtte de Zoncolan, de steilste berg van deze Giro. Gilberto Simoni pakte de overwinning, zijn teamgenoot Leonardo Piepoli werd tweede.

Het venijn van de etappe zat in de staart met een finish bergop. Voordat het zover was probeerden twaalf renners weg te komen. Onder de vluchters ondermeer Paolo Bettini Dario Cioni, Fortunato Baliani en Addy Engels. Tot aan de voet van de Zoncolan bleef de groep bij elkaar en gezamenlijk begonnen de renners aan de klim. De groep werd kleiner en kleiner naarmate ze de berg opreden. Acht kilometer voor de meet waren er nog vier renners over van de originele kopgroep.

Cioni vond het wel prima en versnelde, niemand kon volgen. Baliani hing nog aan het elastiek. Vanuit de achtervolgende groep sprong Simoni weg, Danilo di Luca, Piepoli, Damiano Cunego en Andy Schleck konden volgen. Lang zou de roze trui-drager niet kunnen aanhaken. Al snel liet Di Luca zich terugvallen en ook Cunego kon niet mee. Simoni ging voor eigen succes reed weg bij zijn teamgenoot Piepoli en de Luxemburger Schleck.

Nog steeds reed Cioni aan kop, hij had inmiddels gezelschap gekregen van Massimo Codol. De Italiaan ging niet veel later over Cioni heen, op zoek naar de overwinning. Twee kilometer voor de meet werd hij echter gepakt door de drie achtervolgers Simoni, Schleck en Piepoli, een kilometer later moet Codol noodgedwongen lossen. Een tempoversnelling van de twee Saunier Duval-renners werd Schleck fataal en hij moest de twee vooruit laten gaan. Simoni en Piepoli werden één en twee voor Schleck. Een halve minuut later kwamen ook Di Luca en Cunego over de meet. Di Luca hield de schade beperkt en blijft in het Maglia Roza.