FIA onthult plannen voor 'groene F1'

Michel (Fir3fly)
De millieucommisie van de FIA heeft in Monaco vergaderd over de toekomst van de Formule 1, en de rol van biobrandstof in het bijzonder. De commisie is met een aantal voorstellen gekomen die ervoor moeten zorgen dat de Formule 1 rond 2012 een millieuvriendelijk karakter zal hebben.

De auto's zullen tegen die tijd rijden met een 2,2 liter V6 turbomotor, die begrenst is op 10.000 toeren per minuut. Ter vergelijking, dit jaar staat de begrenzer op 19.000. Deze krachtbronnen zullen worden gevoed door biobrandstof, die voor tien procent uit ethanol bestaat. Door een begrenzing op de brandstoftoevoer zal worden geprobeerd om een brandstofbesparing van 30% te bereiken. Ook zal er een zogenaamde boost-button komen die tijdelijk wat extra pk's afgeeft, zoals ook gebruikt wordt in de ChampCars en A1GP. Hergebruik zal ook een belangrijke rol gaan spelen, zowel de wrijvingsenergie van de remmen als de warmte-energie van de motor zal worden hergebruikt.

De kosten voor al deze maatregelen zullen worden beperkt door het feit dat de motoren rechtstreeks afgeleid worden van serieproductiemotoren. De FIA hoopt hiermee dat de fabrieksteams het budget van het raceteam zullen onderbrengen in het totale budget van het bedrijf.