[Giro] Garzelli wint dag van het vuurwerk

Olga (Nuongirl)
De veertiende etappe van de Ronde van Italië is gewonnen door Stefano Garzelli. De rit ging vandaag van Cantù naar Bergamo over 192 kilometer en leek weinig vuurwerk op te gaan leveren.

Na 80 kilometer koers ontsnapten elf renners, allen kansloos in het klassement, uit het peloton. Leider Di Luca was alert op de zwaarste klim van de dag (ongeveer halverwege koers) maar zijn concurrenten leken niet van plan de aanval te zoeken.

In de afdaling bleek echter dat de teams van Acqua&Sapone, Astana en Saunier Duval een pact haddenn gesloten en gingen in de aanval. Paolo Savoldelli, Eddy Mazzoleni en Gilberto Simoni vlogen bijna letterlijk naar beneden en samen met enkele andere waaghalzen wisten ze een gat te slaan ten opzichte van Di Luca. De kopgroep werd vervolgens ook bijgehaald door de razende groep

Liquigas, de ploeg van Di Luca, kon zijn kopman echter niet helpen en daardoor was de Italiaan aangewezen op de hulp van Cunego's Lampre en Andy Schleck. In de afdaling wisten de koplopers een vorosprong te behalen van een minuut op de groep van de roze trui en lange tijd leek daar geen verandering in te komen.

Voor Bettini, die in de kopgroep zat, leek de finale een koud kunstje, maar Simoni ging er vandoor. Die werd echter in de laatste meters gegrepen door Garzelli die de dagwinst voor zich op wist te strijken.

Di Luca wist in de laatste kilometers nog wat tijd van zijn achterstand af te snoepen en finishde uiteindelijk op 38 seconden achterstand van Garzelli.



Uitslag:
#RennerLand/TeamAchterstand
1Stefano Garzelli(Ita/A&S)4.58,34
2Gilberto Simoni(Ita/Saunier Duval)z.t
3Paolo Bettini(Ita/Qst)z.t.
4Fortunato Baliani(Ita/Pan) z.t
5Eddy Mazzoleni(Ita/Astanas) z.t
6Paolo Savoldelli(Ita/Astana) + 0.03
7Ivan Parra(Col/Cof)z.t
8Danilo di Luca(Ita/Liq)+ 0.38
9Riccardo Ricco(Ita/Sau) z.t
10Marzio Bruseghin(Ita/Lam) z.t

Klassement:

#RennerLand/TeamAchterstand
1Danilo Di Luca(Ita/Liquigas)62.10.40"
2Marzio Bruseghin(Ita/Lampre)+ 0.55"
3Andy Schleck(Lux/CSC)+ 1.57"
4Damiano Cunego(Ita/Lampre) + 2.40"
5Gilberto Simoni(Ita/Saunier) + 2.42"
6Francisco Jav. Vila(Spa/Lampre)+ 2.44"
7David Arroyo(Spa/Cai)+ 2.51"
8GJevgeni Petrov(Rus/Tkf)+ 3.11
9Eddy Mazzoleni(Ita/Astana) + 3.15
10Emanuele Sella(Ita/Pan) + 3.52"