UCI: "Riis, lever gele trui in"

Olga (Nuongirl)
In een veklaring op de eigen website heeft de internationale wielerunie UCI Bjarne Riis opgeroepen zijn gele trui als winnaar van de Tour de France van 1996 in te leveren.

Gisteren verklaarde de Deen dat hij tussen 1993 en 1998 epo gebruikt heeft, en ook in de Tour van 1996 het dopingmiddel te hebben gebruikt. Volgens de regels van het wereldantidoping-agentschap WADA is het strafbare feit inmiddels verjaard en kan de gele trui niet worden afgepakt. De UCI hoopt dat Riis alsnog zelf zijn trui inlevert. "Ondanks het feit dat de zaak is verjaard, doen we een klemmend beroep op Bjarne Riis om de gele trui, het symbool van zijn overwinning, in te leveren."

De voorzitter van de UCI, Pat McQuaid, heeft in een verklaring gezegd dat dat "het wielrennen een nieuwe weg is ingeslagen". Ook al worden we vanuit het verleden en het heden nog met veel moeilijke zaken geconfronteerd, is er nu wel een sterke wil bij de meerderheid van de bij het wielrennen betrokken mensen om dit te veranderen. Het wielrennen is momenteel in een cruciale periode van zelfkritiek beland, maar dat is een noodzakelijke stap naar een gezondere situatie. Het proces moet leiden tot een nieuwe wielersport, met een nieuwe moraal onder renners, managers, ploegleiders en teamartsen, die hebben geleerd van de negatieve ervaringen uit het verleden. Ik ben optimistisch en roep alle betrokkenen in onze sport op mee te werken", aldus McQuaid.