Mogelijk toch traction control na 2009

Gerard (RedFever007)
Het gebruik van traction control in de Formule 1 is verboden in 2008 en 2009. Of het elektronische hulpmiddel ook in de seizoenen daarna verboden wordt valt nog te bezien. Volgens Max Mosley zal het moeilijk zijn het verbod te handhaven wanneer het elektronische systeem om energie te besparen wordt ingevoerd. Dat staat voor 2011 op de planning.

De FIA-president vertelde dit in Monaco. ”Het gaat erg moeilijk worden om een zeer verfijnde elektronica met een energiebesparend systeem te hebben, zonder het gebruik van traction control te riskeren. Het is een zeer interessante discussie om te bepalen hoeveel dat risico uitmaakt. Het standpunt van de meesten is altijd dat traction control slecht is, maar de coureurs houden er eigenlijk van, in tegenstelling tot wat je zou denken. Ze zeggen dat de Formule 1 zelfs beter is met traction control dan zonder,” aldus Mosley.

Volgens Mosley is er zeker een kans dat traction control terugkeert. De preses denkt dat er, voordat het zover is, wel een oplossing gevonden kan worden. ”Ik ben ruimdenkend. Volgend jaar en het jaar erna zullen we sowieso geen traction control hebben en als het dan zover is, zal er vast een oplossing gevonden zijn. Als we het echt willen kunnen we alle elektronische systemen gebruiken zonder dat het mogelijk is gebruik te maken van hulpmiddelen. We moeten dan wel veel sensoren en zwarte dozen inbouwen en heel nauw volgen wat er allemaal precies met de auto gebeurt.”