[Giro] Dubbelslag Di Luca

Bram (Chiel-Montagne)
Danilo Di Luca heeft de tweede grote afspraak van deze Giro gewonnen. In Briançon was de Italiaan na een puike bergrit over 163 kilometer de de sterkste in een sprint-à-deux met Gilberto Simoni. Hij neemt de roze trui over van zijn ploeggenoot Andrea Noè, die onderweg zijn Waterloo vond.

De route van de twaalfde rit van de Ronde van Italië was een kolfje naar de hand van de klimmers. Richting Briançon, het eerste van twee buitenlandse uitstapjes, kreeg het wielergilde namelijk twee stevige puisten voorgeschoteld: de Agnello - met zijn 2744 meter het dak van deze Giro - en de Izoard (2360 meter). En of dat nog niet genoeg was, was de streep ook nog getrokken op de citadel van de Zuid-Franse stad: 600 meter aan 11,3 procent. Een heuse hellentocht, op het terrein waar in het verleden Italiaanse grootheden als Fausto Coppi en Gino Bartali heroïsche duels uitvochten. Aan de helden van nu om hun eigen verhaal te schrijven.

Onder meer George Hincapie (Discovery Channel), Robbie McEwen (Predictor-Lotto) en Robert Förster(Gerolsteiner) pasten daar voor, zij kozen ervoor om huiswaarts te keren. Twee dappere Fransen, Yoann Le Boulanger (Bouygues Telecom) en Christophe Riblon (AG2R), dachten daar anders over en kozen na veertien kilometer voor het grote onbekende. Zij kregen een vrijgeleide van het peloton en hadden al snel een voorsprong van meer dan zeventien minuten op een rustig keuvelende groep.

De sfeer in de hoofdmacht sloeg echter om toen de mannen van Saunier Duval zich op kop van de meute nestelden. Kopman van dienst, Gilberto Simoni, had zijn kompanen namelijk de opdracht gegeven om op de eerste col van de dag, de imposante Agnello, de verstikkingstactiek toe te passen: het pak een hoog tempo opleggen om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. En met succes, want grote namen als Yaroslav Popovych (Discovery Channel), Paolo Savoldelli (Astana) en la maglia rosa Andrea Noè (Liquigas) moesten al in een vroeg stadium van de puist afhaken. Dat was voornamelijk te danken aan het werk van Leonardo Piepoli en Riccardo Riccò (beiden Saunier Duval) die als reactie op 'n aanval van Iván Parra het tempo op indrukwekkende wijze de hoogte ingooiden.

Het nieuwe troetelkind van de Italiaanse tifosi moest zijn inspanningen later echter bekopen en de rol lossen, waarna Piepoli in zijn eentje de rest van de klim voor zijn rekening moest nemen. Dat deed de ancien met verve, want hij deed de groep nog meer kraken. Uiteindelijk bleven zeven mannen voorin over: Mazzoleni (Astana), Simoni, Piepoli, Cunego (Lampre), Garzelli (Acqua & Sapone), Schleck (CSC) en Di Luca (Liquigas). Het zevental kwam boven op 5.58' van Le Boulanger, die zijn metgezel Riblon onderweg had gelost en als eerste het dak van de Giro had bereikt. Popovych en Savoldelli kregen al gelijk een ferme tik, want zijn volgden op respectievelijk 8.20" en 9.21" van de 31-jarige Fransman.

Op de Izoard probeerde het duo van Saunier Duval het voordeel van het mannetje meer handig uit te spelen door Piepoli al vroeg in de klim vooruit te sturen, om zodoende als springplank voor Gibo te fungeren. Echter zonder resultaat, Simoni kwam wel bij Piepoli, maar bracht in zijn kielzog ook de andere favorieten mee. Nadat Riblon was gegrepen en Piepoli zijn kas volledig had leeggereden, waagde diens kopman nog enkele malen een poging, maar steeds liet de concurrentie hem niet begaan. Nipt voor de top van de Franse puist, toen ook Le Boulanger al was achterhaald, slaagde Di Luca daar wel in, de killer uit Spoltore sloeg met een katachtige jump een imposant gat op zijn naast belagers.

Veel won hij er echter ook niet mee, want in de afzink naar Briançon kwamen Cunego, Simoni, Schleck en Mazzoleni weer aansluiten. Enkel Garzelli was naar achteren geslagen, maar die had op de Izoard al tekenen van zwakte laten zien. Het sextet mocht op de citadel van de Zuid-Franse stad dan ook uit maken wie zich tot dagwinnaar mocht kronen. Di Luca was in de lastige finale nipt te sterk voor Simoni, die op zijn beurt de 'kleine' Schleck enkele seconden achter zich hield. Voor de pas 21-jarige coureur van CSC een mooie bekroning van een fantastische etappe. Savoldelli (18e) en Popovych (28e), twee favorieten voor de eindzege, kregen uiteindelijk respectievelijk 5.49" en 6.45" aan hun broek.

Uitslag:

#RennerLand/TeamAchterstand
1Danilo Di Luca(Ita/Liquigas)4.46.39
2Gilberto Simoni(Ita/Saunier Duval)z.t.
3Andy Schleck (Lux/CSC)+ 0.07"
4Eddy Mazzoleni(Ita/Astana) + 0.15"
5Damiano Cunego(Ita/Lampre) + 0.19"
6Stefano Garzelli(Ita/Acqua & Sapone) + 2.17"
7Yoann Le Boulanger(Fra/Bouygues)+ 2.33"
8Marzio Bruseghin(Ita/Lampre)z.t.
9Riccardo Riccò(Ita/Saunier Duval) z.t.
10Franco Pellizotti(Ita/Liquigas) + 2.38"

Klassement:

#RennerLand/TeamAchterstand
1Danilo Di Luca(Ita/Liquigas)56.42.25
2Marzio Bruseghin(Ita/Lampre)+ 1.03"
3David Arroyo(Spa/Caisse D'Epargne)+ 1.16"
4Andy Schleck(Lux/CSC) + 1.25"
5Patxi Javier Vila Errandonea(Ita/Lampre) + 1.39"
6Damiano Cunego(Ita/Lampre) + 2.10"
7Emanuele Sella(Ita/Panaria)+ 2.14"
8Gilberto Simoni(Ita/Saunier Duval)+ 2.34
9Evgeni Petrov(Rus/Tinkoff) + 2.48
10Eddy Mazzoleni(Ita/Astana) + 3.28"