[Giro] Hattrick voor Ale Jet

Bram (Chiel-Montagne)
Alessandro Petacchi heeft de elfde etappe van de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De sprintbom uit La Spezia was in de straten van Pinerolo, na een chaotische spurt, te sterk voor de rest van het aanwezige sprintersgilde. Voor Petacchi de derde zege van deze Giro, en de 22e in zijn loopbaan.

Onder een stralend zonnetje vertrokken de 172 nog aanwezige coureurs vanmorgen voor een 192 kilometer lange rit in lijn tussen Serravalle Scrivia en Pinerolo. Voor de spurters een laatste kans om - voor Milaan - nog eens uit te pakken met een ritzege. Er was de sprintersploegen dan ook veel aangelegen om de boel voor de zesde maal deze Giro bijelkaar te houden.

Nadat Mickael Buffaz (Cofidis) na 45 kilometer koers alleen voor het offensief koos, leken alle omstandigheden dan ook aanwezig voor een heruitgave van de kroniek van de aangekondigde sprint. Wederom deze Giro een kat en muis spel, waar de winnaar al bij voorbaat vast zou staan.

Op zeventig kilometer voor de meet had de kater echter schoon genoeg van het 'pleziertje' met het knaagdier: het peloton, onder aanvoering van de mannen van Danilo Napolitano (Lampre), trok zich op een lint om het gat van meer dan negen minuten dicht te fietsen. Buffaz, die onderweg al last had van inspanningsastma, had geen schijn van kans en zag zijn dappere poging op dertien kilometer van de streep teniet gedaan.

Voor de sprintersploegen het sein om hun kopmannen, via diverse treintjes, naar voren te piloteren. De Milram-equipe wist haar spurter, ook zonder de aanwezigheid van Alberto Ongarato, die gisteren had opgegeven, het beste in stelling te brengen. Dat betaalde zich wederom uit: Ale Jet won middels een ultieme jump van Gabriele Balducci (Acqua & Sapone) en Robbie McEwen (Predictor-Lotto), die zijn laatste rit reed. Achter de kop van het peloton schoven de coureurs letterlijk over de meet, maar - zo op het eerste gezicht - zonder al teveel erg. Debet aan de massale glijpartij was een spekglad wegdek; in de slotfase was het immers beginnen te plenzen.

Morgen trekt het wielergilde weer de bergen in, voor een lastige rit naar het Franse Briançon. Ook dan zal Andrea Noè weer in la maglia rose van start gaan.

Uitslag:

#RennerLand/TeamAchterstand
1Alessandro Petacchi(Ita/Milram)0
2Gabriele Balducci (Ita/Acqua & Sapone) z.t.
3Robbie McEwen (Aus/Predictor-Lotto)z.t.
4Thor Hushovd(Noo/Crédit Agricole) z.t.
5Danilo Napolitano(Ita/Lampre) z.t.
6Angelo Furlan(Ita/Crédit Agricole) z.t.
7Koldo Fernandez(Spa/Euskaltel-Euskadi)z.t.
8Alexandre Usov (Wru/Ag2r)z.t.
9Robert Förster(Dui/Gerolsteiner) z.t.
10Enrico Gasparotto(Ita/Liquigas) z.t.

Klassement:

#RennerLand/TeamAchterstand
1Andrea Noè (Ita/Liquigas) -
2Marzio Bruseghin (Ita/Lampre) 1"08
3David Arroyo (Spa/Caisse d'Épargne) 1"15
4Francisco Vila (Ita/Lampre) 1"38
5Evgeni Petrov (Rus/Tinkoff Credit Systems) 1"48
6Emanuele Sella (Ita/Panaria) 2"04
7Sergei Yakovlev (Kaz/Astana) 2"06
8Danilo di Luca (Ita/Liquigas) 2"58