[Special] De Champions League

Sjors (Sj0rSz)
Special: De Champions League

Veel mensen kennen alleen de UEFA Champions League, maar er zijn nog een aantal varianten. De continenten Afrika, Azië, Amerika, Oceanië en Arabië hebben net als Europa hun eigen clubkampioenschappen. Komende woensdag wordt de finale van de Europese variant gespeeld. Hieronder volgt een special over dit miljoenenbal.

Korte introductie
De UEFA Champions League is voor veel grote clubs het belangrijkste toernooi binnen Europa. Het evenement wordt door de Europese voetbalbond (UEFA) georganiseerd. FC Barcelona wist er, in het seizoen 2005/2006, met deze prijs vandoor te gaan. In de finale was de ploeg uit Catalonië met 2-1 te sterk voor het Engelse Arsenal.

Een club kan plaatsing voor dit toernooi afdwingen door hoog te eindigen in de nationale competitie. Aan de hand van de UEFA-Coëfficiënten wordt dan bepaald hoeveel ploegen van een land daadwerkelijk mee mogen doen. Zestien clubs plaatsen zich direct voor het miljoenenbal. Dan zijn er ook nog zestien ploegen die zich via de voorrondes voor dit toernooi kunnen kwalificeren. De Europa Cup I was de voorganger van de huidige Champions League.

Toernooiopzet: Voorrondes
Aan de hand van het zogenaamde knockout-systeem wordt bepaald welke clubs zich bij de rechtstreeks geplaatste ploegen mogen voegen. In de eerste ronde komen alleen de teams uit die actief zijn in de landen die als 26e of lager op de coëfficiëntenlijst staan. Mocht het zo zijn dat de winnaar van het toernooi zich een jaar later niet weet te plaatsen, dan zouden zij hier ook aan deel moeten nemen. Deze regel wordt sinds het seizoen 2006/2007 echter niet meer toegepast.

In de tweede ronde spelen de ploegen, die in de eerste ronde hun wedstrijd wisten te winnen, tegen de kampioenen uit de landen die op de plaatsen zestien tot en met 25 staan. Bovendien worden de nummers twee van de competitie uit de landen tussen de tiende en vijftiende plaats hier aan toegevoegd. In de derde ronde komen tenslotte de winnaars van de tweede voorronde, de kampioenen van de landen die op de plaatsen tussen tien en vijftien bivakkeren, alle nummers twee van de landen die op de posities tussen zeven en negen terug te vinden zijn, de nummers drie van de landen uit de top zes en nummers vier uit de top drie.

Er zijn drie landen die niet aan de UEFA Champions League deelnemen, namelijk Andorra, San Marino en Liechtenstein. De eerste twee landen hebben alleen een nationale competitie. Het laatstgenoemde land heeft alleen maar een beker.

Toernooiopzet: Eerste ronde
De eerste ronde van de UEFA Champions League wordt in de vorm van poules gespeeld. De ploegen worden ingedeeld aan de hand van een geleide loting. Hierdoor zouden groepen moeten ontstaan die ongeveer gelijk zijn aan elkaar. Het is in theorie niet mogelijk dat twee clubs uit hetzelfde land elkaar in de eerste ronde van het toernooi treffen. Deze regel is sinds het seizoen 1991/1992 ingevoerd, nadat de Europa Cup I de naam Champions League kreeg. De ploegen die aan het einde van de eerste ronde op de plaatsen één en twee staan, plaatsen zich voor de tweede ronde. De clubs op positie drie gaan naar de UEFA Cup en de nummers vier zijn uitgeschakeld.

Toernooiopzet: Tweede ronde
Gedurende de periode 1999-2003 heeft de UEFA een experiment uitgevoerd met de hulp van een tweede ronde met poules. Dit is uiteindelijk weer afgeschaft, aangezien de voetbalkalender overvol werd. Sinds het seizoen 2003/2004 werkt men weer volgens het knockout-systeem, waarin een thuis- en uitwedstrijd worden gespeeld. De ploeg die dit tweeluik weet te winnen, plaatst zich voor de kwartfinales. Hierna volgen nog de halve finales en de finale. De locatie van die laatste wedstrijd wordt altijd vooraf bepaald.

De winnaars
De Spaanse club Real Madrid is de ploeg die de UEFA Champions League (of zijn voorganger, de Europa Cup I) het vaakst wist te winnen, namelijk negen keer. FC Barcelona wist dit twee keer te presteren, waardoor Spanje bovenaan staat met de meeste eindzeges. Het land wordt op de voet gevolgd door Italië (AC Milan won zes keer) dat de prijs tien keer wist te winnen. De top drie wordt door Engeland (Liverpool wist vijf keer te winnen) gecompleteerd. Zij wonnen de finale van het miljoenenbal namelijk tien keer.

Voor Nederland wisten alleen Ajax (4x), Feyenoord (1x) en PSV (1x) deze prijs in de wacht te slepen.

Topscorers
Hieronder is de top tien van de topscorers in de Champions League terug te vinden. De lijst is tot 20 februari 2007 bijgewerkt.

#NaamNationaliteitAantalClubs
1Raúl González BlancoSpanje59Real Madrid
2Ruud van NistelrooijNederland53PSV, Man Utd, Real Madrid
3Andriy ShevchenkoOekraïne47Dynamo Kiev, AC Milan, Chelsea
4Alfredo Di StéfanoArgentinië49Real Madrid
5Eusébio da Silva FerreiraPortugal46SL Benfica
6Thierry HenryFrankrijk42Arsenal FC
7Alessandro Del PierroItalië38Juventus
8Filippo InzaghiItalië36Juventus, AC Milan
--Ferenc PuskásHongarije36Real Madrid
10Gerd MüllerDuitsland35Bayern München

De vetgedrukte namen zijn spelers die nog steeds actief zijn

Klik hier voor een actuele lijst van de UEFA Coëfficiënten.