Talentenjacht: Nicklas Bendtner

Jerry (Delichris)
De aankomende weken presenteren wij jullie een reeks van talenten in de voetbalwereld die worden gezien als grote spelers voor de toekomst. In deze reeks zullen vooral talenten aan bod komen die nog niet heel bekend zijn maar binnen vijf jaar misschien wel tot de top behoren. Nicklas Bendtner is de eerste in deze serie.

Nicklas Bendtner, geboren op 16 januari 1988 in Kopenhagen, is een Deense professionele voetballer die onder contract staat bij Arsenal F.C. maar momenteel op huurbasis speelt voor Birmingham City. Bendtner vormt door zijn lengte een grote luchtbedreiging voor voetballers van zijn leeftijd. Zijn grootste talenten zijn zijn technische dapperheid en hoe hij het spel ziet, dat stelt hem in staat om vaak te scoren ofwel een assist te geven. Hij weegt 84 kg en is 1.91 meter lang.

Bendtner begon met voetballen in zijn geboorteplaats Kopenhagen, voor Kjøbenhavns Boldklub. In de zomer van 2004 vertrok hij naar het Engelse Arsenal. Zijn debuut in het eerste team van Arsenal was op 25 oktober 2005, in de League Cup wedstrijd tegen Sunderland A.F.C, toen hij voor de laatste paar minuten in het veld kwam voor Quincy Owusu-Abeyie. Daarnaast vormde hij een sterk aanvallend koppel in het reserve team van Arsenal met Arturo Lupoli.

Bendtner werd uitgeleend aan Birmingham City in augustus 2006, wat aanvankelijk zou duren tot januari 2007. Hij maakte zijn debuut voor Birmingham City, als een wissel voor Stephen Clemence, in de wedstrijd tegen Colchester United op 5 augustus 2006. Hij speelde het laatste half uur en maakte daarin het winnende doelpunt voor Birmingham. Bendtner scoorde drie doelpunten in drie wedstrijden, van 25 november tot 2 december en speelde zich zo al snel in de kijkers bij Europese topclubs, waaronder Olympique Lyon en AC Milan. De uitleenbeurt werd verlengd tot het einde van het seizoen 2006-2007, Arsene Wenger zei dat ervaring opdoen momenteel het beste was voor de jonge aanvaller. Er was wel een voorwaarde in het contract opgenomen, dat als Arsenal in vreemde situaties terecht zou komen ze hem zou kunnen terugroepen.

Arsenal heeft onlangs de contractbesprekingen geopend met Bendtner over het verlengen van zijn contract, aangezien zijn contract afloopt in de zomer van 2008. Op 22 april 2007 scoorde Bendtner met een hard schot een goal tegen Wolverhampton Wanderers. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 3-2 in het voordeel van Birmingham, waardoor zij een plek voor promotie veiligstelden. Zodoende zal Birmingham volgend seizoen weer uitkomen in de Premier League.

Na het scoren van drie doelpunten in drie wedstrijden voor het nationale team van Denemarken onder -16 in februari 2004, scoorde hij zes doelpunten in vijftien wedstrijden voor het nationale team van Denemarken onder -17, en hij werd verkozen tot Deens onder 17 speler van het jaar 2004. Op 9 mei was hij de jongst geselecteerde speler voor het nationale elftal van Denemarken onder -21 voor het Europees kampioenschap onder 21. Hij maakte zijn debuut in dit team op 17 mei 2006, op 18-jarige leeftijd scoorde hij twee goals in de met 2-0 gewonnen vriendschappelijke wedstrijd van Spanje onder -21.

Op 16 augustus 2006 maakte Bendtner dan eindelijk zijn debuut voor het ''grote'' Denemarken, met zijn achttien jaren oud maakte hem dat een van de jongste spelers in de selectie van Denemarken ooit. Hij startte in de basisopstelling in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Polen en scoorde al na 30 minuten, en hielp Denemarken zo aan een 2-0 overwinning. Op 1 september 2006 kwam hij in het veld nadat hij op de bank begon en scoorde de laatste goal in de 4-2 overwinning van Denemarken op Portugal.