Landis vaker positief in de Tour 2006

Maurice (Maurisico)
Floyd Landis werd vorig jaar na de 17e etappe van de Tour de France betrapt op het gebruik van doping. Maar tijdens het tribunaal van het USADA, waar de zaak van Landis wordt behandeld, bleek gisteren dat nog twee andere urinestalen van Floyd Landis positief zijn getest op synthetische testosteron. Dit verklaarde Cynthia Mongonfu, werkneemster van een Frans laboratorium dat de onderzoeken deed.

Mongonfu deed de uitspraken op de tweede dag van het tribunaal van het USADA, het Amerikaanse antidopingbureau. Drie experts moeten daar oordelen of Landis terecht is aangeklaagd wegens gebruik van verboden middelen.

Floyd Landis onderging acht dopingcontroles in juli 2006. De controle na de zeventiende etappe bleek positief. De zeven andere A-stalen waren negatief, waardoor een tegenexpertise op het B-staal nutteloos was. Die zeven B-stalen werden echter op uitzonderlijke vraag van het Amerikaanse Antidoping Agentschap (USADA)in april nogmaals geanalyseerd.

Cynthia Mongongu was als laborante de eerste Franstalige die moest getuigen. Haar uiteenzetting was erg lang en technisch en moest bovendien meer dan een uur onderbroken worden. De tolk moest namelijk vervangen worden, omdat hij niet in staat was om de woorden van de Française correct te vertalen.

Bij het begin van de dag raakte een volledige lijst van getuigen bekend. Daarop staan ook de namen van de Amerikaan Greg LeMond en Eddy Merckx, allebei ex-winnaars van de Tour de France. Floyd Landis zelf werd door het USADA opgeroepen als getuige.

Landis loopt, indien zijn naam niet wordt gezuiverd, een grote kans voor twee jaar te worden geschorst. Hij zou dan ook de eerste zijn die de zege in de Tour moet inleveren.