[Giro] Di Luca wint eerste bergrit

Sjors (Sj0rSz)
Danilo di Luca is er in geslaagd om de eerste bergetappe tijdens de Giro d'Italia op zijn naam te schrijven. De Italiaan wist, na de rit tussen Salerno en Motevergine (153 km), als eerste over de finish te rijden.

In het begin van de etappe ontstond er al snel een kopgroep van drie renners, namelijk Pavel Brutt (Rus), Markel Irizai Arnaburu (Spa) en Joeri Kirvtsov (Oek). Het trio had aan de voet van de laatste klim van de dag nog een voorsprong van twee minuten op een grote groep achtervolgers.

Brutt was de eerste renner die demareerde, maar de Rus had te weinig energie over om het resterende deel van de groep voor te blijven. Julio Pérez Cuapio wist tien kilometer voor de meet te ontsnappen en wist de drie koplopers in te halen. Liquigas deed er alles aan om de Mexicaan terug te halen, maar deze bleek betere benen te hebben dan men in eerste instantie dacht.

Toch duurde de etappe net een paar kilometer te lang voor Pérez Cuapio. Op 800 meter van de finish werd de renner namelijk ingerekend. Achter de Mexicaan was de grote groep achtervolgers inmiddels geslonken tot ongeveer twintig renners. In de eindsprint bleek Di Luca uiteindelijk de beste benen te hebben.

De Italiaan kreeg Riccardo Riccó en Damiano Cunego mee in zijn wiel, maar Di Luca wist dit tweetal voor te blijven. Door deze dagoverwinning verovert de renner van Liquigas ook de roze leiderstrui. Deze hing tot vandaag rond de schouders van zijn ploeggenoot Enrico Gasparotto.


Uitslag van de vierde etappe:

#NaamPloegTijd
1Danilo di LucaLiquigas4:22.42
2Riccardo RiccóSaunier Duvalz.t
3Damiano CunegoLamprez.t
4Andy SchleckCSC+ 0.03
5Stefano GarzelliAcqua e Saponez.t
6Franco PellizottiLiquigas+ 0.06
7Luca MazzantiPanariaz.t
8David ArroyoCaisse d'Épargne+ 0.07
9Emanuele SellaPanariaz.t
10David ZabriskieCSCz.t

Stand na de vierde etappe:

#NaamPloegTijd
1Danilo di LucaLiquigas14:26.10
2Franco PellizottiLiquigas+ 0.26
3Andrea NoéLiquigas+ 0.35
4Vicenzo NibaliLiquigasz.t
5Andy SchleckCSC+ 0.53
6Damiano CunegoLampre+ 0.54
7David ZabriskieCSC+ 1.03
8Paolo SavoldelliAstana+ 1.07
9Eddy MazzoleniAstanaz.t
10Andrey MizourovAstanaz.t