Van Gaal wil 'best of three' in play-offs

Olga (Nuongirl)
Louis van Gaal wil dat het play-off-systeem in de Eredivisie wordt veranderd. De coach van AZ pleit voor een best-of-three-systeem. "De hoogst geëindigde club speelt dan twee keer thuis", aldus Van Gaal.

Op die manier krijgen de hoger geplaatste ploegen volgens Van Gaal een terechte beloning voor hun prestaties in de reguliere competitie. "Nu werd AZ derde en FC Twente vierde, maar hebben wij geen enkel voordeel", aldus de AZ-trainer.

In de play-offs voor een plek in de voorronde van de Champions League spelen dit jaar Ajax (75 punten in de competitie) tegen Heerenveen (55 punten) en AZ (72 punten) tegen FC Twente (66 punten) beiden twee wedstrijden tegen elkaar. Uiteindelijke winnaars van deze duels komen daarna tegen elkaar uit en bepalen in twee wedstrijden wie zich plaatst voor de voorronde van de Champions League.

Van Gaal zegt het voorstel voor een best-of-three als lid van de aanbevelingscommissie al eerder bij de KNVB te hebben neergelegd. "Maar we leven in een polderland en Henk Kesler is de grootste voorstander van het poldermodel."

Toch heeft Van Gaal nog wel hoop dat zijn plannen worden doorgevoerd. "Meestal worden onze ideeën een jaar later door de KNVB gebruikt. Dan doen ze in Zeist alsof het hun eigen voorstel is. Wedden dat er volgend jaar ook een week tussen de bekerfinale en de eerste play-off-wedstrijd zit?"