Kleinsman van de schaats naar de fiets

Michiel (WanEnOonlie)
Voor de beschrijving hoeft ze het niet te doen: Moniek Kleinsman, voorheen enkel bekend als schaatster, moet namelijk op de fiets ook gewoon hard rijden. Ze tekende dinsdag een contract bij Flexpoint-ploeg van Jean-Paul van Poppel.

Kleinsman debuteert zaterdag in de Omloop van Borsele, de tweede wedstrijd van de topcompetitie voor vrouwen. "Het is een enorme uitdaging. Ik heb nog nooit in een wedstrijd gefietst, dus ik heb nog veel te leren, vooral op het gebied van tactiek. Maar de conditie is er wel, dus ik hoop dat ik goed kan mee komen," zegt ze. De overstap naar de fiets betekent overigens nog niet het einde van de schaatscarrière van de 24-jarige sportster. "Het afgelopen seizoen verliep niet helemaal naar wens en daarom zoek ik naar een andere voorbereiding om straks in optimale conditie aan een nieuwe schaatswinter te beginnen. Want dat blijft uiteraard voorop staan."

Kleinsman was tot nog toe in de schaatswereld gematigd succesvol. In het seizoen 2004/2005 breekt ze door in het seniorenschaatsen met de winst op het NK allroudn. In 2005 wordt ze bovendien derde op het NK op de drie en de vijf kilometer, en in 2006 wederom derde op de drie. Met dat laatste succes plaatst ze zich voor de Olympische Spelen, maar daar stelt ze teleur. Door haar tegenvallende prestatie verliest Nederland een startbewijs en kan Gretha Smit haar schaatsen in de tas laten zitten.