Giro start op Sardinië

Michiel (WanEnOonlie)
De Tour, de Giro en de Vuelta: de drie grootste en belangrijkste rondes in de jaarlijkse wielrenagenda. Op 12 mei gaat het circus van de Ronde van Italië weer beginnen, en, zo werd vandaag bekend gemaakt, Sardinië is de plaats waar de camera\'s zich op zullen richten.

Het eiland is onderwerp van een 24-kilometer durende ploegentijdrit. In de twintig daaropvolgende etappes zullen de ploegen heel Italië doorkruisen, en twee keer de grens oversteken naar Oostenrijk en Frankrijk. De hoogste top die het peloton bedwingen gaat is de Col dell'Agnello. Deze berg is 2744 meter hoog en heeft een stijgingspercentage van maximaal 15%.

De eerste Giro werd door de Italiaanse krant Gazzetto dello Sport georganiseerd in 1909, in navolging van een autorace die door de concurrerende krant Corriera della Sera gehouden werd. Omdat de Gazzetto dello Sport op roze papier wordt gedrukt krijgt de leider in het klassement niet de bekende gele trui aangemeten, maar een roze trui. Afgelopen jaar won Ivan Basso, maar de van dopinggebruik verdachte Italiaan doet dit jaar niet mee.

Vooralsnog nemen drie Nederlanders deel aan de Giro 2007. Voor Rabobank verschijnen Leon van Bon, Max van Heeswijk en Koos Moerenhout aan de start.