[CCWS] Uitslag Houston

Wouter (ziggyziggyziggy)
Sebastien Bourdais heeft de Grand Prix of Houston gewonnen. De Fransman gaat daarmee aan de leiding in het kampioenschap. Robert Doornbos pakte zijn tweede podium met een derde plaats.

Sebastien Bourdais pakte de leiding van Will Power na de start door de chicane af te snijden. Power verloor ook de tweede plaats, aan Justin Wilson. Als straf voor zijn illegale inhaalactie moest Bourdais zijn koppositie opgeven en Wilson kwam aan de leiding. Robert Doornbos had een hele goede start en reed na enkele ronden al op de zevende positie. Hij kwam in een groepje achter Neel Jani en Graham Rahal terecht.

Pas na tien ronden zag Bourdais kans om alsnog de leiding te pakken. Hij remde Wilson klassiek uit en reed gelijk weg van de Brit. Wilson kreeg gelijk Power in zijn spiegels, maar kon de Australiër voor blijven. Roberto Moreno, die was ingevallen voor de geblesseerde Figge, tikte Matt Halliday de muur in en veroorzaakte daarmee de eerste caution van de dag. Halliday bracht vijftien ronden in de pits door om zijn wielophanging te laten repareren, Moreno kon na het plaatsen van een nieuwe vleugel weer doorrijden.

Het hele veld maakte een pitstop, uitgezonderd Tristan Gommendy. Bourdais kwam als eerste de pits uit, gevolgd door Oriol Servia en Graham Rahal. Doornbos kwam opnieuw op de zevende plaats terecht. Will Power had een slechte pitstop en moest na de herstart een hoop Power2Pass gebruiken om weer naar voren te komen. Ondertussen lukte het Bourdais niet om zich los te rijden van Servia.

Roberto Moreno veroorzaakte in ronde 47 de tweede caution. De 48-jarige veteraan verremde zich in bocht 8 en liet na een spin de wagen afslaan. Er werden echter weinig pitstops gemaakt, aangezien er nog te veel tijd voor de boeg was om met nog één laatste stop af te kunnen. Direct na de herstart moesten Power en Wilson toch de pits in, maar dat waren geen geplande stops. Power had bij een vrij ambitieuze inhaalpoging zijn voorvleugel stuk gereden op een achterwiel van Wilson, die een lekke band opliep. Ondertussen werd Alex Tagliani achterstevoren getikt door Katherine Legge, maar hij kon weer doorrijden.

Na 65 ronden begonnen de leiders hun pitstops te maken. Oriol Servia had alle pech van de wereld, toen hij weg werd gestuurd terwijl Mario Dominguez net aan kwam rijden. Servia moest wachten tot Dominguez, die de pitbox voor Servia had, uit de weg was en verloor veel tijd. Een ronde later werd echter een caution gegeven na een aanrijding tussen Power en Dominguez. Tegelijkertijd tikte Legge Jani achterstevoren, die weer werd geraakt door Dan Clarke. Bourdais had de mazzel dat hij toen net de pits al inreed, de rest van het veld moest wachten tot de pitstraat open was voor het maken van een stop. Doornbos had hetzelfde geluk en reed alweer vierde bij de herstart.

Tristan Gommendy had al veel eerder dan Bourdais gepit en lag bij de herstart aan de leiding. Hij kreeg Bourdais direct op zijn staart, maar wist de koppositie knap te verdedigen. Hij had echter net niet voldoende methanol aan boord om de race uit te rijden en viel met slechts enkele minuten op de klok stil, vlak voor de ingang van de pitstraat. Dat gaf de leiding weer aan Bourdais, die de race vervolgens won. Graham Rahal werd tweede, zijn allereerste podium en daarmee ook de jongste coureur op een Champ Car-podium ooit. Doornbos werd derde, zijn tweede podium in drie races.

Uitslag

poscoureurteamachterstand/uitvalreden
1 Sebastien Bourdais Newman/ Haas/ Lanigan Racing
2 Graham Rahal (R)Newman/ Haas/ Lanigan Racing + 4.818 sec
3 Robert Doornbos (R)Minardi Team USA + 7.060
4 Oriol Servia Forsythe Championship Racing + 8.749
5 Simon Pagenaud (R)Team Australia + 9.453
6 Mario Dominguez Forsythe Championship Racing + 19.078
7 Bruno Junqueira Dale Coyne Racing + 19.780
8 Ryan Dalziel (R)Pacific Coast Motorsports + 20.329
9 Alex Tagliani RSPORTS + 25.062
10 Justin Wilson RSPORTS + 28.539
11 Will Power Team Australia + 1 ronde
12 Roberto Moreno Pacific Coast Motorsports + 3 ronden
13 Tristan Gommendy (R)PKV Racing brandstof
14 Matt Halliday (R) Conquest Racing + 16 ronden
15 Neel Jani (R)PKV Racing crash
16 Katherine Legge Dale Coyne Racing crash
17 Dan Clarke Minardi Team USA crash

Tussenstand puntenklassement

poscoureurpunten
1 Sebastien Bourdais 74
2 Will Power 69
3 Robert Doornbos (R) 61
4 Alex Tagliani 57
5 Bruno Junqueira 53
6 Oriol Servia 51
7 Graham Rahal (R) 46
8 Justin Wilson 41
9 Tristan Gommendy (R) 39
10 Simon Pagenaud (R) 38
--Ryan Dalziel (R) 38
12 Mario Dominguez 36
13 Katherine Legge 35
14 Neel Jani (R) 34
15 Paul Tracy 26
16 Alex Figge (R) 21
17 Dan Clarke 19
18 Matt Halliday (R) 18
19 Roberto Moreno 9

(R) = rookie