[Upd] [DTM] Uitslag Hockenheim

Wouter (ziggyziggyziggy)
Mattias Ekström heeft de eerste race van het DTM-seizoen gewonnen. De Audicoureur won op pitstopstrategie op het thuiscircuit van Mercedes. De wedstrijd werd ontsierd door een zware crash van Tom Kristensen.

Bij de start verloor Bruno Spengler zijn koppositie aan Martin Tomczyck, Paul di Resta pakte in zijn twee jaar oude Mercedes de tweede plaats. In het middenveld ging het echter helemaal mis. Tom Kristensen spinde en werd hard in de flank geraakt door Adam Carroll, Alexandre Prémat en Susie Stoddart. De race werd direct stilgelegd en de marshalls namen ruim de tijd om Kristensen en Prémat uit hun wrakken te bevrijden. Beide coureurs werden met ambulances afgevoerd naar het medisch centrum, Stoddart en Carroll konden ondertussen zonder kleerscheuren uitstappen.


Susie Stoddart

De herstart werd een half uur later gegeven, maar ditmaal was het een vliegende start voor een verkorte wedstrijd. Spengler wist al snel de tweede plaats van Di Resta terug te pakken. Christian Abt probeerde Gary Paffett uit te remmen, maar beschadigde daarbij zijn wagen en moest de wagen in de garage parkeren. Tomczyk verloor zijn koppositie aan Spengler toen hij zich verremde bij de haardspeldbocht.

Opvallend waren de slechte pitstops van de Mercedesteams. Nagenoeg geen enkele Mercedescoureur stopte voor korter dan vijf seconden, de Auditeams waren een stuk sneller. Toen Spengler zijn eerste verplichte stop maakte, ging Di Resta aan de leiding. De Brit wachtte met zijn twee verplichte stops tot het allerlaatste moment en bij de eerste van de twee liet hij zijn motor afslaan.

Mattias Ekström was intussen onzichtbaar naar voren gekomen door een goede pitstopstrategie. De Zweed was al vroeg naar binnen gegaan en kon veel seconden goedmaken op zijn verse banden. Bij zijn tweede stop kwam hij voor Spengler op de baan en de kampioen van 2004 kon de race uitrijden naar zijn eerste overwinning sinds anderhalf jaar. Tomczyk werd tweede, Spengler maakte het podium vol. Timo Scheider wist in de laatste meters een chaos te voorkomen toen hij vlak voor enkele andere wagens langs spinde.

Zowel Tom Kristensen als Alexandre Prémat werden ondertussen met helikopters naar een naburig ziekenhuis afgevoerd. Op dit moment zijn ze bij bewustzijn en praten ze. Verdere informatie over hun toestand ontbreekt nog.

Update:
Bruno Spengler heeft vijftig strafseconden gekregen voor het veroorzaken van Scheider's spin in de laatste ronde. Hij valt daarmee van de derde naar de veertiende plaats.

Update 20:25u:
Tom Kristensen blijkt ongedeerd te zijn. Alexandre Prémat heeft een lendenwervel gebroken en is waarschijnlijk een tijd lang uitgeschakeld.

Gecorrigeerde uitslag

poscoureurwagenachterstand/ uitvalreden
1. Matthias EkströmRed Bull Audi A4 DTM
2. Martin TomczykRed Bull Audi A4 DTM + 3.826 sec
3. Daniel la RosaTrekStor AMG Mercedes C-Klasse + 7.057
4. Alexandros Margaritisstern AMG Mercedes C-Klasse + 8.451
5. Paul di RestaJAWA4U.de AMG Mercedes C-Klasse + 9.036
6. Jamie GreenSalzgitter AMG Mercedes C-Klasse + 10.913
7. Bernd SchneiderOriginal-Teile AMG Mercedes C-Klasse + 13.743
8. Gary PaffettLaureus AMG Mercedes C-Klasse + 14.460
9. Timo ScheiderGW Plus/Top Service Audi A4 DTM + 16.859
10. Mika HäkkinenAMG Mercedes C-Klasse + 17.271
11. Lucas LuhrPhilips Audi A4 DTM + 33.245
12. Mike RockenfellerS line Audi A4 DTM + 33.801
13. Mathias LaudaTrilux AMG Mercedes C-Klasse + 36.139
14. Bruno SpenglerDaimlerChrysler Bank AMG Mercedes C-Klasse + 56.850
15. Vanina IckxAudi A4 DTM + 1:05.012
16. Christian AbtPlayboy Audi A4 DTM wielophanging
--Tom KristensenSiemens Audi A4 DTM crash
--Susie StoddartTV Spielfilm AMG Mercedes C-Klasse crash
--Alexandre PrématAudi Bank Audi A4 DTM crash
--Adam CarrollAudi A4 DTM crash

Gecorrigeerd klassement coureurs

poscoureurpunten
1. Matthias Ekström 10
2. Martin Tomczyk 8
3. Daniel la Rosa 6
4. Alexandros Margaritis 5
5. Paul di Resta 4
6. Jamie Green 3
7. Bernd Schneider 2
8. Gary Paffett1