Martin Drent klaar met carrière

Maurice (Maurisico)
Martin Drent voetbalt niet meer. De 37-jarige aanvaller van BV Veendam liep in het competitieduel met Cambuur Leeuwarden een hamstringblessure op en is daardoor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Eerder had de Groninger aangekondigd na dit seizoen zijn carrière te beëindigen. Met het stoppen van Drent verdwijnt één van de laatste echte culthelden van de Nederlandse voetbalvelden.

Drent begon ooit bij Groningen maar kreeg als jongeling weinig kansen. Drent verkaste naar Veendam en speelde een jaar later alweer bij Emmen. Bij Emmen beleefde Drent topjaren. Hij speelde vier jaar met Michel van Oostrum in de spits en haalde met Emmen hoge klasseringen maar geen prijs. Populair was Drent in Emmen gek genoeg niet. "Er was één tribune die altijd tegen me was" aldus Drent "Ik kon niets goed doen. Al maakte ik maar één klein foutje, dan ging de hele tribune alweer staan. Ik heb daar nooit het gevoel gehad dat ik een geliefde speler was".

In 1999 vertrekt Drent terug naar Groningen. In Groningen wordt Drent wel populair op de tribune. Drent heeft wat eigenschappen die de supporters van Groningen geweldig bevalt. Hij lust graag een biertje en rijdt wel eens een scheve schaats. Het maakt van Drent geen voetbalheld, maar één van hen. Drent is menselijk en aanraakbaar.

Zo wordt Drent als eerste speler ooit geschorst omdat hij een uur te vroeg op de training staat. Als de wintertijd is ingegaan is Martin Drent vergeten de klok een uur terug te zetten. Drent verschijnt dus een uur te vroeg op de training op een leeg Oosterpark. Drent ziet zijn fout in, stapt weer in de auto en laat vervolgens niets meer van zich horen. Drent krijgt dus van zijn club een boete. Daarmee is het niet gedaan. Drent trekt in de pers van leer vanwege de in zijn ogen onterechte boete. Het versterkt zijn imago van 'bijzondere' zolas de Groningers hem noemen, alleen maar.

Ook tijdens een trainingskamp in Cyprus maakt Drent het bont. Op de laatste dag van het trainingskamp mogen de spelers op stap. Drent haalt samen met een sponsor goed door en struikelt tien minuten voordat de spelers aan het ontbijt verwacht worden uit de disco. Nog dronken verschijnt Drent aan de ontbijttafel. Hij herkent zelfs zijn eigen trainer, Jan van Dijk, niet eens. Met drie luide boeren wenst Drent iedereen het beste. Drent: "Op Schiphol kwam Jan van Dijk naar me toe. Hij zei: Je bent voorlopig geschorst. Ik zei; dat dacht ik wel."

Lang duurde de schorsing van Drent nooit. Men had hem nodig, de noeste werker voorin, de bonkige en kopsterke spits die voorin voor gevaar zorgde. Want zijn prestaties op het veld spelen natuurlijk ook een belangrijke rol bij het ontstaan van zijn populariteit. Op het veld loopt hij de pollen uit het veld voor zijn club.

Drent: "In Groningen is altijd één soort speler populair: de kopsterke spits. Dat zijn vaak de jongens die keihard werken en voetballend wat minder zijn. Jongens die de kracht uit de voorzetten halen. Wat het Groningse publiek ook altijd aanspreekt: de mooiste goals worden met de kop gemaakt. Daarom wordt je populair. Ik keek ook altijd naar Peter Houtman, toen ik als jongetje op de tribune stond."