B-staal Landis opnieuw onderzocht

Olga (Nuongirl)
Het dopinglaboratorium in het Franse Châtenay-Malabry is vandaag van start gegaan met een nieuw onderzoek naar het tweede bloed- en urinemonster van wielrenner Floyd Landis. Een woordvoerder van het Franse antidopingbureau AFLD heeft gezegd dat de test gebeurt op verzoek van het Amerikaanse dopingagentschap Usada.

Naar verluidt zal het tweede onderzoek, waar een afgevaardigde van het Usada en een vertegenwoordiger van Landis aanwezig bij zullen zijn, zo'n tien dagen in beslag nemen.

Landis is tegen het nieuwe onderzoek door het dopinglaboratorium, dat net buiten Parijs ligt. De op doping betrapte Amerikaanse Tour de France-winnaar wil dat het dopingagentschap in de Verenigde Staten het onderzoek uitvoert. Maar dat is niet mogelijk omdat er onderhoud aan de Amerikaanse apparatuur wordt gedaan.

In mei moet Landis op een hoorzitting van het Usada in Californië verschijnen waarin waarschijnlijk het resultaat van het nieuwe onderzoek van de B-staal wordt besproken. In juli vorig jaar werd de 31-jarige Amerikaan na afloop van de door hem gewonnen zeventiende etappe van de Tour de France betrapt op een te hoog testosterongehalte in zijn bloed.

Landis houdt tot nu toe vol dat hij onschuldig is. Pas als hij door het Usada schuldig wordt verklaard, kan de Tourorganisatie hem zijn titel ontnemen.