[CCWS] Uitslag Long Beach

Wouter (ziggyziggyziggy)
De Grand Prix of Long Beach is gewonnen door Sebastien Bourdais. Invaller Oriol Servia werd tweede, Robert Doornbos viel uit.

Bourdais zette zijn pole position om in een koppositie, Doornbos behield zijn zesde plaats. De race ging van start zonder brokken, al moest Alex Figge een nieuwe neus halen. In de achtste ronde spinde Mario Dominguez echter achterwaarts de banden in en werd de eerste caution gegeven. Het wrak was snel opgeruimd en de wedstrijd ging zonder problemen verder.

In de dertigste ronde maakten alle koplopers hun reguliere pitstops. Oriol Servia, die voor de gewonde Paul Tracy was ingevallen, stond echter op een alternatieve strategie en pakte de leiding. Ook Jani, Gommendy en Clarke gingen de drievoudig kampioen voorbij, omdat zij al waren gestopt tijdens de eerste neutralisatie. Doornbos viel ver terug door zijn stop en moest zich vanaf de vijftiende plaats weer naar voren vechten.

Acht ronden later maakten ook Servia, Jani en Gommendy hun stops en kwam Bourdais weer aan de leiding. Clarke was ondertussen weggevallen uit de rangschikking door een spin in bocht 9. Servia wist echter snel terug te klimmen naar de tweede plaats.

Simon Pagenaud veroorzaakte de tweede full course yellow in de 54ste ronde, door de bandenstapels te raken. Dat gaf iedereen de gelegenheid om pitstops te maken en voor de meeste coureurs was het maar de vraag of ze de finish zouden halen zonder nog een stop. Gommendy kwam als beste uit de pitstops en leidde het veld naar de herstart.

De Franse rookie kreeg echter al snel Bourdais op zijn staart, die zijn best deed om de leiding terug te pakken. Gommendy verdedigde echter goed, wist de leiding te behouden en na een aantal ronden zijn voorsprong zelfs wat uit te bouwen. Hij moest echter nog een keer naar binnen voor brandstof, terwijl Bourdais zuinig moest rijden om de finish te halen met zijn brandstofvoorraad.

Robert Doornbos haalde de finish niet. Hij reed lange tijd rond op de dertiende plaats, maar ontwikkelde tegen de zeventigste ronde een versnellingsbakprobleem en moest de wagen parkeren in de pits. Alex Figge had een groter probleem: hij crashte zwaar in bocht 9. De marshalls namen ruim de tijd om de coureur uit de wagen te halen en af te voeren.

Bourdais had een goede herstart en nam een voorsprong op Servia, die geen Power2Pass meer over had. Will Power wist met een gewaagde actie de derde positie van Alex Tagliani af te pakken. Bourdais won de race, Servia en Power werden tweede en derde.

Uitslag

poscoureurTeam Australia achterstand/uitvalreden
1 S. Bourdais Newman/ Haas/ Lanigan Racing  
2 O. Servia Forsythe Championship Racing 2.614
3 W. Power Team Australia 3.866
4 J. Wilson RSPORTS 5.325
5 A. Tagliani RSPORTS 6.179
6 B. Junqueira Dale Coyne Racing 6.394
7 N. Jani PKV Racing 7.710
8 G. Rahal Newman/ Haas/ Lanigan Racing 8.267
9 R. Dalziel Pacific Coast Motorsports 8.962
10 K. Legge Dale Coyne Racing 9.886
11 T. Gommendy PKV Racing 10.335
12 D. Clarke Minardi Team USA + 1 ronde
13 R. Doornbos Minardi Team USA mechanisch
14 S. Pagenaud Team Australia mechanisch
15 M. Halliday Conquest Racing mechanisch
16 A. Figge Pacific Coast Motorsports crash
17 M. Dominguez Forsythe Championship Racing crash