O'Grady wint Parijs-Roubaix

Stefan (sportfreak)
Stuart O’Grady heeft de Parijs – Roubaix gewonnen. De renner van CSC kwam solo aan op de wielerbaan in Roubaix.

Om 11.00 uur vanochtend gingen de renners van start voor de 105e editie van de’Hel van het Noorden’, wat de warmste ooit zou worden. Vanaf de start probeerden verschillende rijders te ontsnappen, maar de eerste serieuze ontsnapping ontstond na 31 km. Een groep van maarliefst 33 renners pakten snel een voorsprong van ongeveer enkele minuten, maar daarna bleef de voorsprong stabiel. In de groep zaten o.a. Andreas Klier, Roger Hammond, Enrico Franzoi, David Kopp en de Nederlanders Tom Stamsnijder, Bram de Groot en Floris Goesinnen.

Op de eerste kasseistrook van de dag, in Troisville, reed Klier gelijk lek maar kon nog terugkomen. Op de tweede strook moest Klier, samen met Portal en Bacquet, alsnog lossen. Op 119km van de meet plaatste Ralf Grabsch in de kopgroep een aanval en begon met anderhalve minuut voorsprong aan de eerste vijfsterrenstrook van de dag, het bos van Wallers-Arensberg. In het peloton maakten Boonen en Cancellara indruk en na de strook kwam er een groep tot stand met alle favorieten, o.a. Cancellara, Boonen, Flecha en Hoste. Ballan sloot iets later aan.

Voorin besloot Grabsch na de zware strook de benen stil te houden in zich terug te laten zakken in de oorspronkelijke kopgroep, die een voorsprong had van ongeveer 2 minuten op de groep Cancellara. Vervolgens besloot David Kopp te versnellen, na een paar kilometer sloten Kevin van Impeen Olaf Pollack aan. In de achtervolgende groep ging Lars Michaelsen in de aanval, even later sloten ook Leukemans, Flecha en Rosseler bij hem aan. De groep van vier sloot aan bij de oorspronkelijke kopgroep.

Pollack moest lossen bij de twee koplopers. In de achtervolgende groep sloten Wesemann en O’Grady aan. Daarnaast bestond deze groep bestond nu uit Flecha, Leukemans, Petito, Franzoi, Breschel en Grabsch. De achtervolgende groep had een achterstand van 30 seconden op de twee koplopers. In de achtergrond was Tom Boonen in de achtervolging gegaan, hij kreeg een paar renners mee, waaronder Hoste, maar hun achterstand is al anderhalve minuut.

Op 22 kilometer van de finish worden de twee koplopers gegrepen. Twee kilometer verderop versneld O’Grady, hij bleek duidelijk de sterkste te zijn en bouwde een voorsprong uit tot een minuut. De achtervolgers, bestaande uit Flecha, Leukemans, Wesemann en Petito. Op anderhalve minuut volgden Boonen, Hoste, Scheirlinckx en Burghard.

Voor Stuart O’Grady vormde de achtervolging geen bedreiging meer en won met voorsprong van 52 seconden Parijs-Roubaix. Juan Antonio Flecha won de sprint voor de tweede plek. Steffen Wesemann werd derde. Tom Boonen wist de achtervolgende groep net niet bij te halen en werd zesde.