Uitslag Grand Prix van Bahrein

Wouter (ziggyziggyziggy)
Felipe Massa heeft de Grand Prix van Bahrein gewonnen. Lewis Hamilton haalde opnieuw het podium in slechts zijn derde race. Alonso kwam niet verder dan de vijfde plaats.

Bij de start probeerde Fernando Alonso Kimi Räikkönen te passeren, maar dat lukte hem pas na een aantal bochten. Jenson Button spinde, achter hem tikte Adrian Sutil Scott Speed aan. Button en Speed konden uitstappen, Sutil kon de pits nog halen maar kon pas na langdurige reparaties de baan weer op. De chaos op de baan had een safety car tot gevolg. Vitantonio Liuzzi maakte van de neutralisatie gebruik om zijn eerste reguliere pitstop te maken en te wisselen naar de zachte banden.

Bij de herstart liet Räikkönen zich verrassen, Lewis Hamilton leek een aanval op Felipe Massa voor te bereiden. Ralf Schumacher en Rubens Barrichello hadden het met elkaar aan de stok voor de zestiende positie en raakten elkaar zelfs bij de inhaalpogingen van de Duitser. Liuzzi kreeg een drivethrough-penalty omdat hij had ingehaald achter de safety car.

Jarno Trulli had na vijf ronden alweer Alexander Wurz en Nico Rosberg achter zich verzameld, die verwoede pogingen deden de Toyota te passeren. Daarvoor reed Heikki Kovalainen, maar die kon Trulli niet achter zich houden. David Coulthard maakte een nog betere opmars en wist zowel Kovalainen als Wurz en Rosberg te verschalken. Rosberg en Kovalainen reden elkaar vervolgens bijna van de baan toen Rosberg de Fin buitenom wilde inhalen.

Massa en Hamilton wisselden snelste ronden af en reden weg van Alonso en Räikkönen. Nick Heidfeld kon in de vijfde plaats goed volgen. In de negentiende ronde maakte Hamilton zijn eerste pitstop en viel terug tot de zesde plaats. Twee ronden later kwam ook Massa binnen, die na een snellere stop ruim voor Hamilton op de baan kwam. Alonso en Räikkönen maakten vervolgens hun stops, en Räikkönen kon met een betere stop de derde positie van Alonso afpakken. Ook Heidfeld had zijn stop gemaakt en de Duitser kon met gemak naar Alonso rijden. In ronde 31 haalde hij Alonso buitenom in voor de vierde positie.

Super Aguri F1 viel ook deze race weer op. Anthony Davidson kon Kovalainen een tijd lang voorblijven op de dertiende plaats, maar Takuma Sato bracht het team negatief op de schermen door zijn motor op te blazen. Tegen het einde van de race begaf ook de Hondamotor van Davidson het, toen deze op de twaalfde plaats reed.

Een minuut later viel ook David Coulthard uit, door een probleem met een aandrijfas. Zijn teamgenoot Webber verloor op het rechte stuk een deel van zijn vleugel, wellicht veroorzaakt door vreemde luchtstromen doordat zijn tankklep open stond. Even later moest de Australiër de wagen parkeren met een defecte versnellingsbak.

In ronde veertig kwam Massa binnen voor zijn laatste stop. Hij werd gevolgd door Räikkönen, maar de McLarens konden langer doorrijden. Alonso stopte pas in ronde 43, Hamilton zelfs nog een ronde later. De Brit kwam voor Räikkönen op de baan. Heidfeld, die al was gestopt, wist op de vierde plaats te komen, vóór Alonso.

Hamilton was na zijn pitstop sneller dan Massa, maar had een achterstand van zeven seconden dicht te rijden in een ronde of tien. Hij werd echter gehinderd door de motorproblemen van Davidson, die pal voor Hamilton's neus opblies. Uiteindelijk finishte hij meer dan drie seconden achter Massa, maar vestigde hij wel een bijzonder record: hij is nu de enige coureur ooit die debuteerde met drie podia in zijn eerste drie races. Massa won de race, Räikkönen maakte het podium vol.

Uitslag

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Felipe MassaScuderia Ferrari 1:32:27.515
2 Lewis HamiltonMcLaren Mercedes + 2.360
3 Kimi RäikkönenScuderia Ferrari + 10.839
4 Nick HeidfeldBMW F1 + 13.831
5 Fernando AlonsoMcLaren Mercedes + 14.426
6 Robert KubicaBMW F1 + 45.529
7 Jarno TrulliToyota Racing + 1:21.371
8 Giancarlo FisichellaRenault F1 + 1:21.701
9 Heikki KovalainenRenault F1 + 1:29.411
10 Nico RosbergWilliams + 1:29.916
11 Alexander WurzWilliams + 1 ronde
12 Ralf SchumacherToyota Racing + 1 ronde
13 Rubens BarrichelloHonda Racing F1 + 1 ronde
14 Christijan AlbersSpyker F1 + 2 ronden
15 Adrian SutilSpyker F1 + 4 ronden
16 Anthony DavidsonSuper Aguri F1 + 6 ronden motor
- Mark WebberRed Bull Racing versnellingsbak
- David CoulthardRed Bull Racing aandrijving
- Takuma SatoSuper Aguri F1 motor
- Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rosso hydrauliek
- Jenson ButtonHonda Racing F1 crash
- Scott SpeedScuderia Toro Rosso crash