Romario al op 1000 goals

Maurice (Maurisico)
Romario jaagt op zijn duizendste doelpunt. De kranten, zelfs de Nederlandse, staan er al weken vol van. Maar volgens de Volkskrant kan de berichtgeving met onmiddellijke ingang gestopt worden. Romario staat namelijk al op 1000. Dankzij Nieuw Buinen-uit.

Brazilië wacht al sinds 25 maart op het jubileumdoelpunt. De 25e was de dag dat Romario zijn totaal volgens eigen berekeningen op 999 bracht. In zijn poging de prestatie van landgenoot Pele te evenaren, voegde Romario onder meer ook de doelpunten toe die hij maakte in vriendschappelijke duels.

Op de lijst ontbreekt echter een doelpunt van een oefenwedstrijd. Op 3 augustus 1990 scoorde Romario als speler van PSV tegen de amateurclub Nieuw Buinen één doelpunt. Op 4 augustus 1990 meldde de Volkskrant in de uitslagenrubriek: ‘Nieuw Buinen (am) - PSV 1-8. Doelpunten PSV: Vanenburg (2), Chovanec (2), Scheepers (2), Romario, Popescu’.

Voormalig bestuurslid Mans Hebels van Nieuw Buinen ziet het doelpunt van Romario nog voor zich: "Hij dribbelde een paar man van ons voorbij en omspeelde de keeper." De doelman was Derk Piebes. Hij bevestigt dat hij destijds werd gepasseerd door Romario. "Bovendien schoot hij ook nog een strafschop op de paal."

Brazilië leeft al weken hartstochtelijk toe naar de mijlpaal van Romario. Speciaal voor hem werden competitieduels van zijn club Vasco da Gama verplaatst naar een groter stadion. “Nieuw-Buinen” zou echter wel eens de redding van Romario kunnen zijn.

De druk neemt toe, teams stellen zich op Romario in en teamgenoten gaan klagen. Zo stelde de doelman van Vasco da Gama de tactiek van zijn team al ter discussie; "Alle ballen gaan op Romario. Tegenstanders stellen zich daar op in. Het is allemaal erg doorzichtig".