Freire wint Brabantse Pijl

Stefan (sportfreak)
Oscar Freire heeft de Brabantse Pijl gewonnen. De spanjaard was de sterkste in de sprint van een groep van zes.

Na diverse ontsnappingspogingen in het begin van de wedstrijd slaagden drie man erin weg te blijven. Roberto Petito, Jussi Veikkanen en Sergey Kolesnikov bouwden een maximale voorsprong op van iets meer dan vier minuten. Op 89 km voor de finish gaf Paolo Bettini op. de koplopers werden uiteindelijk op 34km van voor de finish gegrepen.

Er ontstond een nieuwe kopgroep met Matteo Tosatto, Marcus Ljungqvist, Luca Paolini. De voorsprong van de drie liep langzaam op tot 35 seconden, waarna de Rabobank het initiatief nam voor de achtervolging. De voorsprong liep vervolgens langzaam terug. Tijdens de beklimming van de Bruineput, op de 10km voor de meet, werden de koplopers gegrepen. Een ontsnappingspoging van Michael Boogerd tijdens diezelfde beklimming leidde tot een nieuwe kopgroep van zeven man met behalve Boogerd onder meer ook Oscar Freire en Karsten Kroon.

Bjorn Leukemans plaatste nog een ultieme versnelling. De achtervolging werd geleid door Michael Boogerd, die volledig in dienst reed van Oscar Freire en in zijn eentje Leukemans op de slotbeklimming van de Alsember terugpakte waardoor het een sprint van de groep werd. Freire beloonde het werk van Boogerd door de sprint te winnen en daarmee voor de derde achtereenvolgende keer de Brabantse Pijl te winnen. Tweede werd Nick Nuyens, de derde plek ging naar Kim Kirchen. Beste Nederlander was Karsten Kroon op de vijfde plek, Michael Boogerd werd uiteindelijk zesde.