Cruijff vindt deze generatie tactisch beperkt

Luuk (Arockalypse)
In zijn column in de Telegraaf neemt Johan Cruijff het enigzins op voor bondscoach Marco van Basten. De schuld zou namelijk niet bij de coach liggen, maar bij de spelers.

Cruijff legt uit: Het is wel duidelijk dat Nederland - Roemenië geen beste pot was. Daarnaast heeft het nog eens duidelijk gemaakt hoe tactisch beperkt deze generatie eigenlijk is". Vervolgens haalde de oud-international een voorbeeld uit zijn tijd bij Barcelona aan: "Rijkaard besloot een keer om in plaats van met vier verdedigers, met drie vededigers te spelen. Puyol wist zich totaal geen raad meer. Hierdoor kun je zijn dat door kleine aanpassingen in een team een speler helemaal de kluts kan kwijtraken".

Het is volgens Cruijff dus begrijpelijk dat Marco van Basten niet of nauwelijks heeft ingegrepen afgelopen zaterdag: "Als je weet dat je spelers hebt die over voldoende kwaliteit beschikken, maar niet in staat zijn anderen beter te laten functioneren heeft aanpassen weinig tot geen nut", legt Cruijff uit.

Ook liet Cruijff zich nog even uit over het feit dat Mark van Bommel niet meer opgeroepen wordt: "Dat Mark een goede voetballer is, is duidelijk. Het is alleen de vraag of hij de kwaliteiten heeft om een rechtsvoor beter te laten spelen, en een rechtsachter meer rust te bieden. OP het WK heeft hij de kans gekregen en die ook niet benut".