[upd]Camera's AZ niet toegestaan door KNVB

Gerard (RedFever007)
AZ gaat als eerste Nederlandse voetbalploeg camera’s op de doellijn gebruiken. De club doet dit in samenwerking met AZ TV. De eerste keer dat er beelden vanaf de doellijn zullen worden gemaakt is in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen op 22 april.

Erik van Leeuwen, woordvoerder van de Alkmaarders maakte dit zondag bekend. "We willen onze kijkers op AZ TV iets extra’s bieden. We zien de camera's als een toegevoegde waarde in onze reportages. In principe zijn de beelden bestemd voor intern gebuik. Maar als er behoefte aan is, kunnen we de opnames ook ter beschikking stellen aan andere zendgemachtigden. Uiteraard zullen onze beelden vanaf de doellijn tijdens de wedstrijd nog van geen enkele invloed zijn."

De reglementen die de KNVB thans hanteert staan het gebruik van camera’s toe, zo liet de woordvoerder weten. "We hebben ook al extra camera's op de zestienmeterlijn hangen. Dat mag ook. We willen met AZ TV gewoon een goed product maken. Misschien dat de KNVB en de FIFA na verloop van tijd ook interesse tonen in ons project. Er ontstaat tenslotte steeds weer commotie over ballen die al dan niet de doellijn zijn gepasseerd. Met onze doellijncamera's kunnen we die discussies een extra dimensie geven," zo besloot Van Leeuwen. Vooralsnog gaat het om een proef. Of het experiment volgend seizoen een vervolg krijgt, eventueel bij meerdere clubs, is niet bekend.

UPDATE
Het plan van AZ om op 22 april in het thuisduel tegen Heerenveen als eerste club in het betaalde voetbal te werken met camera´s op de doellijn, is volgens de KNVB nog niet mogelijk.

Volgens de voetbalbond kan zo´n proef bij een club pas vanaf 1 juli gedaan worden. De bond beroept zich op de spelregelcommissie van de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft een experiment met camera´s op de doellijn bovendien verbonden aan zeer strikte voorwaarden.