[IRL] Uitslag XM Satellite Radio Indy 300

Wouter (ziggyziggyziggy)
Dan Wheldon heeft de XM Satellite Radio Indy 300 op Homestead in Florida gewonnen. In een nachtrace die werd geplaagd door regen wist hij Scott Dixon voor te blijven.

De start van de nachtrace -- gepland om acht uur 's avonds plaatselijke tijd -- werd even uitgesteld, vanwege een regenbuitje. Het werd echter al snel droog en met een kwartier vertraging kon de wedstrijd alsnog van start. Dan Wheldon nam direct de leiding vanaf zijn pole position, Scott Dixon pakte direct de derde plaats vanaf de zesde startplaats. Slechts zeven ronden na de groene vlag, kwam de eerste gele al tevoorschijn, omdat Alex Barron stilviel. Een deel van het veld maakte gebruik van de neutralisatie om een pitstop te maken.

Na de herstart volgde een lange periode zonder incidenten. Marco Andretti viel ver terug in de rangorde, omdat hij meerdere malen de pits op moest zoeken om een wegliggingsprobleem te laten onderzoeken. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met een DNF. Pas in ronde 66 werd er weer een gele vlag getoond, toen een licht buitje losbrak in Florida. Er werd niet besloten om de race stil te leggen, omdat bij motregen rijdende racewagens een van de beste methodes vormen om een baan droog te rijden. Pas bij zwaardere neerslag wordt doorgaans een rode vlag gegeven en maakt de wedstrijdleiding gebruik van sterke föhns om de baan droog te krijgen.

In ronde 76 werd de herstart gegeven, maar nog geen vijftien ronden later moest de wedstrijd weer worden geneutraliseerd. Jeff Simmons verloor de macht over het stuur en spinde. Kosuke Matsuura raakte hem zo goed als frontaal en ook AJ Foyt IV kon de chaos niet meer ontwijken. Omdat alle drie de wagens ter hoogte van de pits tot stilstand waren gekomen, leidde de pacecar het veld door de pitstraat en mochten pas tien ronden later de wagens hun pitstops maken. Danica Patrick raakte bij het wegrijden een losliggende band in de pits van Dario Franchitti en moest zich laten terugzakken tot de achterste plaats van de rij. Dan Wheldon had nog meer problemen en verloor een achterband tijdens zijn pitstop. Het kostte hem de leiding en in totaal acht posities.

Pas in ronde 107 werd het veld weer losgelaten. Scott Dixon nam de leiding, op de voet gevolgd door Vitor Meira. Het kostte Wheldon echter niet lang om de leiding weer terug te winnen. De race van Danica Patrick verliep minder voorspoedig: ze raakte in de 155e ronde de muur bij het inrijden van de pitstraat en moest opgeven. Een gele vlag bleef uit.

Wheldon leek bijna te vliegen en breidde zijn voorsprong op Dixon met grote stappen uit. Zijn leiding kwam niet meer in gevaar en Wheldon won de wedstrijd met bijna zes en een halve seconde voorsprong. Sam Hornish Jr. werd derde.

Volledige uitslag

poscoureurteamrondenachterstand/uitvalreden
1. Dan Wheldon Target Chip Ganassi200
2. Scott Dixon Target Chip Ganassi200 + 6,4993 sec
3. Sam Hornish Jr Penske200 + 17,4754
4. Vitor Meira Delphi Panther200 + 22,5373
5. Tony Kanaan 7-Eleven200 + 23,1179
6. Ed Carpenter Vision199 + 1 ronde
7. Dario Franchitti Canadian Club199 + 1 ronde
8. Tomas Scheckter Vision199 + 1 ronde
9. Helio Castroneves Penske199 + 1 ronde
10. Buddy Rice Dreyer & Reinbold199 + 1 ronde
11. Sarah Fisher Dreyer & Reinbold195 + 5 ronden
12. Scott Sharp Rahal/Letterman194 + 6 ronden
13. Darren Manning AJ Foyt158 mechanical
14. Danica Patrick Motorola154 crash
15. Marty Roth Roth119 handling
16. Kosuke Matsuura Panasonic Panther92 crash
17. Jeff Simmons Rahal/Letterman90 crash
18. A J Foyt IV Vision90 crash
19. Alex Barron CURB Records86 handling
20. Marco Andretti NYSE Group53 mechanical