Oscar Freire wint Milaan - San Remo

Gerard (RedFever007)
Oscar Freire heeft de voorjaarskoers Milaan – San Remo op zijn naam geschreven. Na 294 kilometer was de Rabobank-coureur de snelste in de sprint. In de koers met veel valpartijen, sprong Freire weg uit het wiel van Pettachi en won met overmacht.

Vandaag vierde Milaan – San Remo zijn honderdste verjaardag. In het peloton was Karsten Kroon weer teruggekeerd. De Nederlander brak zijn rib in de voorbereiding maar is voldoende hersteld. Bij de eerste aanval de dag, met nog 205 kilometer voor de wielen, waren zes renners betrokken. Andrei Kunitski, Koen de Kort, Emanuele Sella, Roberto Traficante, Pavel Brutt en Aitor Hernandez ontsnappen uit de greep van het peloton. De voorsprong van de zes loopt op naar zeven minuten maar liep daarna terug. Het peloton, met onder meer Rabobank voorin, besloot tot ingrijpen. Uiteindelijk werden de zes één voor één ingelopen.

Na de hergroepering probeerden verschillende renners weg te springen. Dat lukt uiteindelijk Franco Pellizotti en Andrea Moletta. Yaroslav Popovych sprong even later mee en voegde zich bij de twee koplopers. Moletta moest noodgedwongen afhaken toen hij in de afdaling van de Cipressa vol tegen een lantaarnpaal knalde en met een beenbreuk uit de koers moest.

Met nog vijftien kilometer voor de boeg liep de voorsprong van de twee op naar 28 seconden met de Poggio in zicht. Op de Poggio moesten de twee zich gewonnen geven. Kort nadat hij ingelopen was probeerde de Kazach het nog een keer waarna zeven renners meesprongen. Philippe Gilbert, Matthias Kessler en Riccardo Ricco bleven over, na een demarage van de Italiaan moest ook Kessler lossen waardoor er twee koplopers overbleven met nog zes kilometer te gaan. Tussen de koplopers en het peloton bevond zich ondermeer Paolo Bettini die uit alle macht probeerde bij te sluiten.

De voorsprong van de twee leiders bleek niet voldoende te zijn en beide werden dan ook ingelopen door het aanstormende peloton. De sprinters zaten in positie voor de laatste kilometer met het treintje van Milram voor Allesandro Pettachi met in zijn wiel Oscar Freire en Tom Boonen. De Rabobank-renner sprong weg uit het wiel van Pettachi en won met overmacht voor Allen Davis en Tom Boonen. Robbie McEwen werd vierde.


Oscar Freire als eerste over de meet in Milaan - San Remo