VS waarschuwen voor aanslag bij WK veldlopen

Maurice (Maurisico)
De Verenigde Staten waarschuwen voor een terroristische aanslag bij het wereldkampioenschap veldlopen in Kenia. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade in Kenia gemeld. Eind maart wordt het WK veldlopen gehouden in het Keniaanse Mombasa. De dreiging komt van islamitische groeperingen die op die manier vrijlating van gevangenen willen afdwingen.

De dreiging is afkomstig van "veronderstelde extremistische elementen", zei de ambassade in een verklaring. De ambassade wees er daarnaast op dat leiders van de moslimgemeenschap in het Keniaanse kustgebied hebben gedreigd de WK Cross Country te verstoren als er niet tegemoet wordt gekomen aan hun eis dat Kenianen die op verdenking van terreur vastzitten in Kenia, Somalië en Ethiopië, worden vrijgelaten.

De oproep tot verstoring is een initiatief van sjeik Mohamed Dor, de secretaris-generaal van de Raad van Imams en Predikers van Kenia. Dor heeft gezegd dat er een grote demonstratie komt om de WK te verstoren. Hij verklaarde echter ook dat er geen geweld zal worden gebruikt.

Het hoofd van het organisatiecomité van het WK veldlopen in Kenia, Isaac Kalua, verzekerde dat er geen veiligheidsproblemen zijn. "De Straffe Gods kan roet in het eten gooien, maar we hebben kundig veiligheidspersoneel dat alles zal doen om de veiligheid van de deelnemers te garanderen."

De door de internationale atletiekfederatie georganiseerde kampioenschappen worden gehouden op 24 maart. Het is de eerste keer dat ze in Kenia plaatsvinden. Er worden atleten verwacht uit 66 landen. Voor Nederland is Lornah Kiplagat de grote favoriete.