"Voetbal in het spoor van wielrennen"

Maurice (Maurisico)
De fysical coach van de Franse landskampioen Lyon, Robert Duverne, vertelt in een interview met de Franse krant Le Monde over het "dopingriscico" in het voetbal. Hij heeft kritiek op het "helse ritme van de competities". Duverne is van mening dat zijn sport zich blootstelt aan "het fenomeen dat de Tour de France meemaakte".

"Voetbal wordt een spektakel", verduidelijkt Duverne, "Men brengt het voetbal in gevaar. Als men op het helse ritme van de competities geen antwoord kan vinden door training en recuperatie, bestaat het risico dat men beroep gaat doen op doping".

"Het voetbal stelt zich bloot aan het fenomeen dat de Tour de France heeft gekend: drie of vier cols per dag en een tijdrit van 60 km om te eindigen", aldus de fysical coach.

"Het is hoogdringend dat men zich buigt over de planning van de competities met het organisme van de voetballers in het achterhoofd", waarschuwt Duverne. "De tijd voor training en recuperatie wordt niet meer gerespecteerd."

"Het zijn de tv-rechten die vandaag de dag de competities organiseren", ging hij nog voort. "Elke zender die beelden van een competitie koopt, wil zijn zenddag. Volgend seizoen zullen de Franse teams die aan de UEFA Cup deelnemen, op donderdag spelen. En zaterdag volgt het Franse kampioenschap, zijnde 48 uur later. Trainers, fysical coaches, sportartsen, ..., werden zij gehoord in deze beslissing? Neen.

Robert Duverne vraagt "een hervorming van de internationale kalenders met een echte winterstop, zoals Michel Platini (nieuwe UEFA-voorzitter) voorstelt, (...) en een hervorming van de competities". Hij gelooft evenwel niet dat "de dopingpraktijk algemeen aanwezig is in zijn sport: "Het voetbal moet gelukkig niet meemaken wat -bijvoorbeeld- het wielrennen meemaakt".