Achter de schermen bij FOK!sport

Sjors (Sj0rSz)
Veel mensen denken dat de nieuwsposters van FOK!sport alleen maar berichten kopiëren. Om te bewijzen dat dit niet het geval is leek het mij wel een goed idee om eens een 'Kijkje in de Keuken' te geven. Ben je benieuwd hoe een nieuwsbericht uiteindelijk op de website terecht komt? Lees dan vooral verder.

Om te beginnen gaan we op zoek naar een geschikt bericht wat we willen gaan plaatsen. In dit voorbeeld heb ik gekozen voor het bericht van Cees Lok. De bron van het bericht is FCUpdate (zie figuur 1).


Figuur 1: Een deel van het originele artikel

Vervolgens wordt het tijd om het bericht te herschrijven. Veel nieuwsposters herschrijven hun berichten in het programma Notepad. Je kan jezelf afvragen, waarom niet in Microsoft Word? Als je dat doet krijg je rare tekens in je berichten, en dat is niet de bedoeling. Wanneer we berichten herschrijven wil het dus zeggen dat deze niet of nauwelijks meer op de originele bron lijkt. Anders is het inderdaad makkelijker om de tekst van de bron te kopiëren. Dit is dus niet de bedoeling. Hieronder (zie figuur 2) zie je een stukje herschreven tekst van het artikel over Cees Lok.


Figuur 2: Een deel van de herschreven tekst

Nadat we het bericht hebben herschreven is het tijd om deze klaar te maken, zodat deze op de website kan. Allereerst gaan we kijken of er nog clubnamen in het bericht zitten. Dat is het geval, dus deze gaan we voorzien van een link. De link halen we uit de pagina waar alle voetbalheaders zijn verzameld. Daar klikken we op de naam NEC, zodat deze bovenin de tekstbalk staat. Daarna plak ik deze in het tekstbestand. De link is gemaakt.


Figuur 3: De URL in het tekstvak

Daarna moeten we er een icoon aan gaan koppelen. Hiernaast komt de inleiding van het bericht te staan. De inleiding is een kort verhaaltje over waarin kort beschreven wordt wat je kan gaan lezen. In dit geval kiezen we voor het algemene voetbalplaatje. Lok is namelijk trainer bij IJsselmeervogels en hiervan hebben we geen plaatje. Wel zijn er icoontjes van alle voetbalclubs die actief zijn in de Eredivisie. Verder is ook nog een breed scala aan plaatjes beschikbaar, welke refereren aan buitenlandse competities. Ook de grote voetbaltoernooien zijn vertegenwoordigd.


Figuur 4: Een indruk van de iconen

Tot slot gaan we nog teruglinken naar een ander bericht. Het overgrote deel van de nieuwsposter op FOK!sport is op de hoogte van wat er allemaal geplaatst is. Als dit niet het geval is dan maken we gebruik van de zoekfunctie. Aangezien we weten dat er eerder een bericht over het ontslag van Lok op de site heeft gestaan gaan we deze zoeken en verwerken in het tekstbestand (zie figuur 5). We kopiëren de URL van het bericht en plakken deze tussen een [url]-tag.


Figuur 5: Zoeken, kopiëren en verwerken in tekstbestand

Nu is het tijd om het bericht ook daadwerkelijk om de site te zetten. Hiervoor moeten we ons naar het administratie-paneel van FOK!sport begeven. Hier maken we de keuze dat we een bericht willen gaan posten. In het scherm zijn een aantal velden zichtbaar, welke we in moeten gaan vullen. We kiezen een manager waar het bericht op moet komen. Verder geven we het bericht een naam en tot slot vullen we de bronvermelding in. Het grote tekstvak wat onderaan staat vullen we met de inhoud, welke we in Notepad hadden staan. Als dat allemaal gebeurt is, klikken we op Plaatsen (zie figuur 6). Als we dit allemaal goed hebben gedaan, dan kan iedereen het bericht op FOK!sport lezen (zie figuur 7).


Figuur 6: Een deel van het ingevoerde bericht in het administratie-paneel


Figuur 7: Een deel van het uiteindelijke bericht op FOK!sport

Naar aanleiding van deze uitleg hopen we dat je een beter beeld hebt gekregen over hoe een nieuwsbericht tot stand komt. En zoals je ziet, het is geen kopiëren en plakken wat we doen. Het enige wat we letterlijk overnemen zijn de zinnen die iemand zegt. Zeg nou zelf, daar kan en mag je gewoon niks aan veranderen.