Vooruitblik: AZ - Ajax

Sjors (Sj0rSz)
Komende zondag, tijdens de 26e speelronde van de Eredivisie, staat er een topper op het programma. AZ moet het dan namelijk opnemen tegen Ajax. Hieronder volgt een vooruitblik op de wedstrijd tussen deze twee clubs.

AZ staat momenteel op de derde plaats in de vaderlandse competitie. De ploeg van trainer Louis van Gaal staat slechts één punt achter op Ajax. Komende zondag zal de ploeg het zonder Rogier Molhoek moeten doen. Afgelopen donderdag, in het UEFA Cup-duel tegen Fenerbahçe (2-2), viel de middenvelder uit met een blessure. Bovendien is het nog onzeker of de Alkmaarse ploeg over Moussa Dembélé en Kew Jaliens kan beschikken. Het is in ieder geval zeker dat Khalid Sinouh, Joey Didulica, Stijn Schaars en Simon Cziommer niet in actie zullen komen. Deze groep is namelijk langdurig geblesseerd. Tot slot komt ook Barry Opdam niet in actie. De verdediger zit tegen de Amsterdammers een schorsing uit.

Ajax staat, zoals eerder al werd vermeld, op de tweede plaats in de Eredivisie. De Amsterdammers zullen moeten winnen om de aansluiting met de huidige nummer één, PSV, te behouden. Dit zal dan wel moeten gebeuren zonder Urby Emanuelson. De jonge verdediger heeft nog teveel last van een blessure. Hetzelfde geldt voor Thomas Vermaelen. De Belg is nog niet helemaal fit en zal het duel met de Alkmaarders aan zich voorbij laten gaan. Toch is er ook nog goed nieuws uit Amsterdam te melden. Zdenek Grygera is wel volledig hersteld van een blessure aan zijn hamstring. De kans is groot dat de Tsjech in de basis zal gaan starten.

Als we naar de statistieken gaan kijken, dan leert het ons dat Ajax in Alkmaar de bovenliggende partij is. Van de 28 confrontaties won de ploeg van trainer Henk ten Cate er vijftien. De mannen van trainer Louis van Gaal deden het beduidend slechter door vijf keer te winnen. Verder werd er nog acht keer gelijk gespeeld. De laatste keer dat de twee ploegen in Alkmaar tegenover elkaar stonden was op 18 september 2005. AZ wist toen met 4-2 te winnen door treffers van Shota Arveladze (2x) en Kenneth Perez (2x). Voor Ajax trof Wesley Sneijder twee keer doel. Of de Alkmaarse formatie de 29e editie van deze wedstrijd kan winnen, dat wordt zondagmiddag duidelijk. Om 12:30 begint in het DSB Stadion de wedstrijd tussen deze twee ploegen. Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Jan Wegereef.