Voorbeschouwing CL achtste finales (2)

Maikel (WeebI)
Deze week wordt de UEFA Champions League weer hervat. Na een winterstop van zo'n twee maanden gaan de overgebleven zestien clubs uitmaken welke acht er naar de kwartfinales gaan.

Olympique Lyon wordt al enkele seizoenen getipt voor de overwinning. De Fransen zijn al jaren onverslaanbaar in eigen land, maar komen steeds niet verder dan de kwartfinale. Opnieuw werd Real Madrid in de groepsfase verslagen en daarom treft het AS Roma. De Italianen konden in de groep niet op tegen Valencia, maar waren uiteindelijk wel sterker dan Olympiacos Piraeus en Shachtar Donetsk. Lyon is met twintig man afgereist naar Rome en zal daar in het Stadio Olimpico proberen de eerste stap richting kwartfinale te zetten. Roma is na enkele jaren afwezigheid eindelijk weer bij de beste zestien van Europa beland, en heeft niets te verliezen tegen een club waar veel van verwacht wordt.

Regerend Europees kampioen FC Barcelona lootte een vrij lastige tegenstander. Het Engelse Liverpool, dat twee jaar terug nog de Champions League won, is woensdagavond de tegenstander in Camp Nou. Ondanks dat Barcelona favoriet is, mogen The Reds zeker niet afgeschreven worden. Liverpool is namelijk de enige Engelse ploeg die ooit heeft weten te winnen in het beroemde stadion van Barça. Tevens hebben de Britten nog nooit een doelpunt hoeven incasseren bij het team van Frank Rijkaard. Samuel Eto’o en Lionel Messi zijn teruggekeerd in het team, terwijl Javier Saviola geblesseerd is. Bij Liverpool is oud-Barcelona speler Luis García nog steeds lang uitgeschakeld.

Chelsea heeft onder coach José Mourinho grote successen geboekt. In de Champions League wil het echter nog niet lukken. FC Porto lukte het drie jaar geleden wel, ironisch genoeg toen ook met Mourinho aan het hoofd. De Portugezen zijn echter niet meer zo sterk als voorheen, waardoor de Engelsen topfavoriet zijn in het Estádio do Dragão. Zonder de geblesseerde Khalid Boulahrouz maar met Arjen Robben zijn The Blues in Oporto aangekomen. Verder moet Chelsea het ook zonder Joe en Ashley Cole doen. Naast coach Mourinho is het voor twee spelers van Chelsea ook een weerzien met oude bekenden. Verdedigers Ricardo Carvalho en Paolo Ferreira kwamen meerdere seizoenen uit voor de Portugese kampioen.

De ontmoeting tussen Internazionale en Valencia is waarschijnlijk het duel tussen de twee ploegen die het meest in vorm zijn op dit moment. De Nerazzurri hebben in de competitie net hun zestiende opeenvolgende overwinning behaald, terwijl FC Barcelona onderuit ging tegen een gelouterd Valencia. De Italiaanse kampioen treedt in het eigen Giuseppe Meazza aan zonder Patrick Vieira en Álvaro Recoba. De twee clubs kwamen elkaar in het seizoen 2004-2005 ook tegen, toen in de groepsfase. Inter wist groepswinnaar te worden, terwijl Valencia verder moest in de UEFA Cup. Onderling waren de Italianen ook de betere. Los Ches kregen in het eigen Mestalla een pak slaag van 1-5. In Milaan ging het beter voor de Spanjaarden, het bleef daar 0-0.

Programma woensdag:

20.45 AS Roma (Ita) – Olympique Lyonnais (Fra)
20.45 FC Barcelona (Spa) – Liverpool FC (Eng)
20.45 FC Porto (Por) – Chelsea FC (Eng)
20.45 FC Internazionale Milano (Ita) – Valencia CF (Spa)