Rabobank vraagt DNA van renners

Gerard (RedFever007)
Alle renners van de Rabobank-wielerploeg zijn verzocht om DNA materiaal af te staan. Met het afstaan van DNA moet het gebruik van doping verder aan banden worden gelegd. Iedere gerechtelijke instantie die belast is met dopingzaken en/of overtredingen waarbij schade aan de volksgezondheid kan ontstaan, kan gebruik maken van het afgestane DNA.

Dit blijkt uit een brief die vorige week aan de renners verstuurd is. Theo de Rooij, de teammanager van de Rabobank equipe, schreef de brief in opdracht van het AIGCP, een belangenvereniging van profploegen uit de wielerwereld. Ook renners van andere ploegen zijn via hun team opgeroepen DNA af te staan. De Rooij benadrukte dat het niet verplicht is om het DNA materiaal af te geven. “De renners worden niet verplicht hieraan mee te werken. Het is een maatregel waar we voor hebben gekozen om duidelijk te maken dat we op alle fronten de strijd tegen doping willen aangaan, “ aldus De Rooij.

Een werknemer kan arbeidsrechtelijk nooit worden verplicht om zijn erfelijk materiaal af te staan aan een werkgever. "Het is iets heel anders wanneer een renner urine afstaat voor een dopingcontrole dan wanneer hij DNA moet afstaan. Ik zou niet blij zijn wanneer ik een dergelijke brief van mijn baas zou ontvangen. Niemand hoeft in Nederland mee te werken aan zijn eigen veroordeling. DNA kan immers in een later geval wel tot strafrechtelijk bewijs leiden, “ aldus arbeidsrechtelijk advocaat Arco Siemons.