Uitslagen NFL-playoffs wildcardronde

Corné (Curchulain)
Het eerste weekend van de NFL-playoffs staat te boek als het wildcard-weekend. De als eerste en tweede geplaatste teams van de NFC en AFC slaan een week over terwijl de overige acht teams uitmaken wie hen in de tweede ronde gaan tegenkomen. Dit weekend wonnen alle thuis spelende teams.

In het RCA Dome in Indianapolis namen de plaatselijke Colts het op tegen de Kansas City Chiefs. De doorgaans zo geoliede aanvalsmachines van zowel de Colts als de Chiefs hadden het moeilijk, wat voor Colts-kicker Adam Vinatieri aanleiding was om zich weer eens als een van de belangrijkste kickers van het afgelopen decennium te profileren. In de eerste helft legde hij van 48, 18 en 50 yards aan voor een 9-0 voorsprong. Na de rust bouwde Joseph Addai met een touchdown de voorsprong uit alvorens Chiefs-tight end Tony Gonzalez zijn ploeg op het scorebord bracht. Met een touchdownpass van Peyton Manning op Reggie Wayne werd de 8-23 overwinning voor de Colts echter veilig gesteld.

Op het Qwest Field van de Seattle Seahawks kwamen de Dallas Cowboys op bezoek. De verliezend finalist van vorig jaar had grote moeite met de Texanen, en de toeschouwers in de stad van Boeing, Starbucks en Microsoft waren getuige van een zinderende laatste zeven minuten. De wedstrijd ging in eerste instantie gelijk op, met twee field goals van Josh Brown en een van Martin Gramatica, en een touchdown van Patrick Crayton. Een Seahawks-touchdown van Jerramy Stevens werd direct vanaf de kickoff beantwoord met eentje van Mike Austin, waardoor de Cowboys een voorsprong van vier punten mee het vierde kwart in namen. Dat werden er zeven door nog een field goal van Gramatica, maar toen was het geluk aan Seattle-zijde. Eerstejaars Cowboys-quarterback Tony Romo wierp in de eigen endzone naar Terry Glenn, die vervolgens getackled werd. De safety bracht Seattle tot op vijf punten, en in balbezit. Goed twee minuten later velde Stevens het vonnis over Dallas met een touchdown. De poging tot tweepuntsconversie faalde echter, en slechts een punt scheidde de twee ploegen. Romo marcheerde zijn aanvalskorps tot op twee yards van de end zone van de 'Hawks, maar kon de snap voor een mogelijk winnende field goal van Gramatica niet vasthouden. Om nog iets te redden stormde hij zelf op de end zone af, maar strandde, opnieuw op twee yards van het doel. Het bleef 20-21.

Gillette Stadium in Foxborough was het podium voor het treffen tussen de New England Patriots en de New York Jets. De Jets liepen de gehele wedstrijd achter de feiten aan, wat New England voor de vierde keer op rij in de Divisional Playoffs bracht. In het eerste kwart stelden de Pats een touchdown van Corey Dillon tegenover een field goal van Mike Nugent. In het tweede kwart waren het een field goal van Stephen Gostkowski en een touchdown van Daniel Graham tegenover een touchdown van Jerricho Cotchery. In het derde kwart was het eenmaal Nugent tegen tweemaal Gostkowski voor een voorsprong van tien punten. Een touchdown van Kevin Faulk en een van Asante Samuel tegenover wederom eenmaal Mike Nugent gaven de eindstand een voor New England vertrouwen wekkend aanzien: 16-37.

De Philadelphia Eagles en New York Giants kwamen elkaar dit seizoen al tweemaal tegen. Het zijn beiden ploegen uit de NFC East, waar ook de Dallas Cowboys in uitkomen. De derde afspraak tussen de twee teams stond gepland op het Lincoln Financial Field in Philadelphia. Het waren de Giants die onder leiding van Eli Manning de score openden. Plaxico Burress ving een pass over zeventien yards voor een touchdown. Het duurde tot aan het tweede kwart eer Philadelphia iets terugdeed. Tight end Brian Westbrook brak door en legde aan het begin van het kwart de 49 yards tot aan de Newyorkse end zone af. Vijf minuten later zette kicker David Akers de Eagles op voorsprong, maar wederom vijf minuten later maakte Jay Feely, zijn tegenhanger aan Giants-zijde, de gelijkmaker. Even leek het erop dat de ruststand 10-10 zou zijn, maar een lange drive aan het eind van het kwart werd door quarterback Jeff Garcia en wide receiver Donte' Stallworth bekroond met een touchdown en de voorsprong bij rust. Het derde kwart toonde vooral onmacht om te scoren bij beide ploegen. Slechts Akers wist Philadelphia wat punten te geven, maar daar bleef het bij. In het laatste kwart kwamen de Giants echter op stoom. Eerst Feely en vervolgens opnieuw Burress brachten New York weer langszij. Het was echter too little, too late. Akers legde in de laatste seconden vanaf 38 yards aan en zette zijn ploeg in de Divisional Playoffs: 20-23.

Uitslagen
6 janKansas City Chiefs@ Indianapolis Colts8-23
6 janDallas Cowboys@ Seattle Seahawks20-21
7 janNew York Jets@ New England Patriots16-37
7 janNew York Giants@ Philadelphia Eagles20-23

Programma
13 janIndianapolis Colts@ Baltimore Ravens
13 janPhiladelphia Eagles@ New Orleans Saints
14 janSeattle Seahawks@ Chicago Bears
14 janNew England Patriots@ San Diego Chargers