Feyenoord pleit wederom voor voetbalwet

Olga (Nuongirl)
De financieel directeur van Feyenoord, Onno Jacobs, heeft na de dramatisch verlopen wedstrijd van gisteravond tegen AS Nancy wederom gepleit voor invoering van een voetbalwet.

"De overheid moet ons helpen. Feyenoord kan dit niet alleen oplossen," aldus Jacobs. Gisteren verrichte een groep 'aanhangers' van Feyenoord voor aanvang van de wedstrijd al sloopwerk in de binnenstad van het Franse Nancy. Tijdens het duel zelf drong een groep Rotterdammerse supporters een Frans vak in om heibel te schoppen. "Om dieptriest van te worden," aldus Jacobs. "Ik vrees voor de gevolgen die dit voor Feyenoord zal hebben bij de UEFA."

De laatste jaren komt Feyenoord regelmatig negatief in het nieuws rond Europese duels. Toen in het seizoen 2004/2005 vanaf de tribune vuurwerk richting de keeper van Sporting Portugal gegooid werd, moest Feyenoord afgelopen seizoen een Europese wedstrijd zonder publiek spelen. Ook in wedstrijden tegen FC Basel en Blackburn Rovers ging het recentelijk mis. 'Er waren hier wel 3.000 Feyenoord-supporters. Wij hebben zelf aan bij ons geregistreerde fans 1.300 kaarten verkocht. De anderen hebben hier aan het stadion een kaartje gekocht. Feyenoord weet niet wie die fans zijn, we kennen ze niet," vervolgt Jacobs.

Volgens Jacobs zou een voetbalwet, met als onderdeel een verplichte meldingsplicht voor notoire raddraaiers, een deel van de oplossing zijn. KNVB-directeur Henk Kessler en andere voetbalclubs hebben zich de afgelopen jaren geregeld sterk gemaakt voor een wet naar Engels model. In de aanloop naar de verkiezingen was de PvdA de enige politieke partij die in haar programma pleitte voor een voetbalwet.