Häkkinen: "Test smaakt naar meer"

Joris (RenikNL)
Sinds de Grand Prix van Japan in 2001 had Mika Häkkinen, tweevoudig wereldkampioen Formule 1, niet meer in een F1-auto gezeten. Vandaag keerde de Fin terug in een McLaren Mercedes en reed 79 ronden op het circuit van Barcelona.

"Het was een geweldige dag. We hebben 79 ronden gereden en dat is veel voor een veeleisend circuit als dat van Barcelona. Ik ben erg blij dat ik geen fysieke problemen heb ondervonden", vertelt Häkkinen.

"Het begon vanmorgen niet helemaal naar wens, omdat we een probleem hadden met de auto. Ik hield de auto amper op de baan en vertelde in de pits wat er mis was. Toen kwamen we erachter dat het een serieus probleem was.We hebben tot de lunch daaraan moeten werken, maar ik moet zeggen dat we dat geweldig hebben gedaan en ik heb me zeer vermaakt."

Volgens de 38-jarige Fin is er niet veel veranderd aan de Formule 1 sinds zijn vertrek. "Het enige verschil is de grote hoeveelheid elektronica in de auto. Dat kan nuttig zijn, omdat het de coureur helpt in de bochten, maar het kan ook verwarrend zijn, want als je één verkeerd knopje indrukt, kan dat je rondetijden erg beïnvloeden, zonder dat je dat als coureur doorhebt"

Daarnaast heeft maakt de Formule 1 nu gebruik van V8-motoren terwijl dat in 2001 nog niet het geval was. In 2001 reed iedereen nog met een V10. "De V10 had meer explosieve kracht en bij de V8 voelt het alsof dat minder is. Maar ik wil niet zeggen dat dat ook het geval is, want de V8 is veel soepeler en dat voelt fantastisch. Mercedes heeft het erg goed gedaan, want op dat gebied hebben we geen problemen gehad."

Zelfs over de nieuwe banden was Häkkinen te spreken. "Ik ben positief verrast door de Bridgestones. Ik heb de geruchten wel gehoord over hoe de auto's zich zouden gedragen met de nieuwe banden, maar het lijkt erop dat ze de McLaren geen kwaad doen."

Na deze eenmalige terugkeer in de Formule 1 lijkt de Fin wel oren te hebben naar een verdere cariére als testcoureur voor McLaren. Op de vraag of Häkkinen nog eens voor McLaren zou willen testen antwoordde hij: "Jazeker, maar dan moeten we met het team bespreken. Eerst moeten we uitvinden wat het team wil en dan gaan we kijken wat er mogelijk is. Bij een volgende test zou ik sterker zijn en meer begrijpen van de auto. Dat is echter iets wat we later zullen bespreken."