Zware kritiek Kroon op regels CSC

Maurice (Maurisico)
Karsten Kroon heeft grote problemen met de nieuwe anti-dopingregels van zijn team, CSC. Het team van ploegleider Bjarne Riis wil zo’n 800 extra controles houden bij zijn renners. Ook de privé-agenda van de renners is niet meer heilig.

Als reactie op de dopingschandalen in het afgelopen seizoen, waarbij de kop van CSC's Ivan Basso rolde, heeft de Deense ploeg een onafhankelijke arts aangesteld die vanaf volgend jaar zijn wielrenners 28 keer aan een out-of-competition controle onderwerpt. Bovendien moet iedereen zijn privé-agenda overleggen zodat altijd bekend is waar iemand zich bevindt.

Kroon: "Ik denk dat het in strijd is met de mensenrechten. Kun je van een werknemer verlangen dat hij niet alleen zijn werkrooster, maar ook al zijn privé-afspraken doorgeeft? Stel je voor dat jouw baas dat doet. Dat hij wil weten waar jij 24 uur per dag uithangt. Dat gaat toch niet? Dan ben je een keer vier uur niet te traceren en mag je twee jaar niet werken. Want zo zijn de regels. Volgende maand zijn we met de hele ploeg op trainingskamp in Zuid-Afrika. Het wordt daar alleen maar gezeik over deze zaak."

"Het is zo oneerlijk. Wij draaien op voor wat Ivan Basso heeft gedaan, al schijnt daar geen bewijs voor te zijn. Hij rijdt in 2007 bij Discovery en wij worden beschouwd als verdachten. Die hele Operación Puerto, eerst had je een lijst van 200 namen, plotseling was die teruggebracht tot 58 wielrenners. Er waren sterke geruchten dat de voetballer Zidane erbij zat. Dat Nadal en Alonso betrokken waren. Waar zijn ze gebleven? Dat zou ik willen weten. Blijkbaar zijn er in die sporten machtige personen die wat regelen."