Iran voorlopig uitgesloten door FIFA

Sjors (Sj0rSz)
Iran mag voorlopig geen wedstrijden spelen in internationaal verband. De wereldvoetbalbond FIFA heeft het land deze straf opgelegd, vanwege het feit dat de regering van de islamitische republiek zich nadrukkelijk bezighoud met voetbalzaken.

Dit is tegen de regels van de FIFA in. Daarom wordt Iran voorlopig uitgesloten van het spelen van internationale duels. Afgelopen zomer was de nationale ploeg van dit land nog te bewonderen op het WK voetbal in Duitsland. Bovendien wisten ze zich vorige week ook te plaatsen voor de Azië Cup van 2008. "De FIFA heeft geconstateerd dat de Iranese bond niet onafhankelijk functioneert", aldus een woordvoerder.

Op 15 november liep het gestelde ultimatum af. Het was dan namelijk de bedoeling dat de voorzitter van de Iraanse voetbalbond, Mohammed Dadgan, opnieuw benoemd zou worden. Ook zou het land de vereiste bevoegdheden, die bij deze functie horen, aan deze persoon moeten verlenen. Iran heeft geen gehoor gegeven aan de eis van de FIFA, waardoor het nu ook de consequenties moet dragen.