Voetballegende Puskas overleden

Olga (Nuongirl)
Ferenc Puskas, de beste Hongaarse voetballer ooit, is vanmorgen overleden op 79-jarige leeftijd. Puskas, die eind jaren vijftig en begin jaren zestig furore maakte op de internationale voetbalvelden was al geruime tijd ziek. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer.

De voetballende majoor, zoals zijn bijnaam luidde, was al jong een legende in eigen land. Puskas debuteerde op 16-jarige leeftijd in de hoogste klasse van het Hongaarse voetbal. Bij Kispest Boedapest, de club waar ook zijn vader had gespeeld. Twee jaar later, in 1945, maakte hij voor het eerst zijn opwachting in het nationale Hongaarse elftal.

Kispest Boedapest werd na de Tweede Wereldoorlog overgenomen door het Hongaarse leger en de club werd in 1948 omgedoopt tot Honved Boedapest. Puskas kreeg de rang majoor en behaalde met de club de landstitel. In 1952 werd Hongarije, met Puskas als aanvoerder, olympisch kampioen. Een jaar later ging zijn naam de hele wereld over nadat hij met Hongarije op Wembley Engeland in een vriendschappelijke interland met 6-3 versloeg.


Hongarije was in die periode één van de sterkste voetballanden ter wereld en bevestigde die rol in 1954 op het wereldkampioenschap. Hongarije haalde de finale, die in Bern, met een niet geheel fitte aanvoerder Puskas, met 3-2 werd verloren van West-Duitsland. In de groepsfase hadden de Hongaren de West-Duitsers nog met 8-3 verslagen. In totaal speelde Puskas 84 interlands voor Hongarije, waarin hij 83 keer wist te scoren.

Nadat in 1956 de volksopstand tegen de overheersing door de toenmalige Sovjetunie met harde hand werd neergeslagen, besloot Puskas, die op dat moment in Spanje verbleef, niet meer terug te keren naar zijn geboorteland. Na een zoektocht naar een nieuwe club werd hij gecontracteerd door Real Madrid, dat al twee keer de Europa Cup voor landskampioenen had gewonnen. Met teamgenoten als Alfredo di Stefano en Francisco (Paco) Gento veroverde Puskas met Real Madrid in 1958, 1959 en 1960 opnieuw de belangrijkste Europese beker.

In 1966 zette Puskas een punt achter zijn actieve voetballoopbaan.