"Turbo's terug in 2011"

Wouter (ziggyziggyziggy)
Max Mosley sluit een terugkeer van de turbomotoren in de Formule 1 niet uit. Wel ziet hij met de invoering graag een aantal milieubesparende maatregelen.

Max Mosley zei, in een dubbelinterview met Burkhard Göschel, de voorzitter van de Grand Prix Manufacturers' Association, dat de FIA serieus kijkt naar de mogelijkheid om een kleine turbomotor in te voeren in de Formule 1. De FIA zou het plan momenteel bespreken met de deelnemende fabrikanten. De turbomotor werd in 1977 door Renault voor het eerst geintroduceerd en werd in 1989 verboden. "We moeten kijken naar manieren om brandstofverbruik te verminderen maar de dynamiek van de sport te behouden," legde Göschel uit. "Dat klinkt als een tegenstelling, maar dat hoeft het niet te zijn."

De turbomotor zou wel begrensd worden, om de wagens niet extreem veel vermogen te laten leveren, wat een veiligheidsrisico zou opleveren. "De motor zou een ventiel op de benzinetoevoer krijgen en zou rond de 18.000 tot 19.000 toeren gaan draaien," verklaarde Mosley. "Verder zouden we graag naar een biologische brandstof willen overstappen."

Volgens de president van de FIA zal de herinvoering van de turbo gepaard gaan met een aantal ontwikkelingen waardoor de sport het milieu minder zal belasten. Tweederde van de energie die een motor genereert, gaat verloren in de vorm van warmte en de FIA wil deze vrijgekomen energie hergebruiken binnen de auto. Ook denkt de FIA over een manier om energie die vrijkomt tijdens het remmen, te hergebruiken.