"Twintig GP's in Formule 1"

Sjors (Sj0rSz)
Er is een kans dat het seizoen in de Formule 1 binnen niet al te lange tijd uit twintig races zal gaan bestaan. Max Mosley, voorzitter van de internationale autosportfederatie (FIA), uitte deze stelling tijdens een bijeenkomst in München.

"India, China, Rusland en Zuid-Amerika zijn belangrijke markten", waren de woorden van Mosley. "Bovendien willen wij er nog graag een race bij in Noord-Amerika. Naast deze ambities willen wij niet te veel Grands Prix in Europa kwijtraken. Daarom zal er moeten worden gesproken of de kalender naar twintig races kan gaan."

Verder is Mosley van mening dat er veel wedstrijden in Europa worden verreden. "Als je naar de Olympische Spelen kijkt zijn deze in de afgelopen honderd jaar in meer dan de helft van de gevallen in Europa gehouden. Daar is een onbalans en bij ons is dat nog een graadje erger", aldus de Brit. "We willen er graag nog een race in Noord-Amerika bij en in Europa willen we niet te veel meer kwijtraken. Het zou dus kunnen dat we aan een kalender met 20 races moeten gaan denken."

Voor aankomend seizoen staan er zeventien Grands Prix op de kalender, waarvan er negen in Europa worden verreden. De races van San Marino en Europa zijn inmiddels van de kalender gehaald. Afgelopen seizoen bestond het wereldkampioenschap nog uit achttien wedstrijden. In het seizoen 2004/2005 waren het er nog achttien, wat ook meteen een record betekende.

Bernie Ecclestone, de baas van de Formule 1, is van plan om vanaf 2010 ook een race in Zuid-Korea op de kalender te zetten. Ook India staat op de nominatie voor een Grand Prix. Om dit te realiseren zouden er dus nog meer Europese races komen te vervallen of men moet de kalender gaan uitbreiden. Om dit goed op te vangen stelde de Brit voor om de planning van de races zo in te delen dat Engeland het ene jaar een wedstrijd organiseert. Het daaropvolgende jaar zou Frankrijk kunnen fungeren als organisator van Formule 1-evenement.