Uitslag Heerenveen - Odense

Corné (Curchulain)
In het Abe Lenstra-stadion van SC Heerenveen stond een UEFA Cup-duel tegen Odense BK op het programma. De Denen, afkomstig van het eiland Fyn, verloren in de vorige speelronde in het eigen Fionia Park met 2-1 van Parma, en konden een uitsucces goed gebruiken. Dat kwam er ook: 0-2.

'Afgetroefd' was het beste adject om de Friezen te omschrijven. De Denen hadden veruit het beste van het spel, en dienden slechts op Ulrik Laursen en Anders Mĝller Christensen, de twee centrale verdedigers, te vertrouwen om het Friese gevaar te neutraliseren. Het enige wat Heerenveen presteerde bestond namelijk uit een aantal voorzetten van Ugur Yildirim.

Odense kreeg echter wel echte kansen, en het was slechts wachten op de openingstreffer van OB. Na veel gemiste kansen wist Radivoje Lekic op slag van rust de Gestreepten op voorsprong te zetten met een schitterende volley, op aangeven van Laursen.

De tweede helft begonnen de Friezen beter. Een schot van Alfonso Alves bleek voor keeper Arek Onyszko niet vast te houden, waarna Rob Friend de rebound niet onder controle kon krijgen. Het spel werd stilgelegd toen Danijel Pranjic een corner door de neus geboord zag worden. Kort daarna kreeg Friend nog een kopkans op goed aangeven van Yildirim, maar de Canadees kon de bal niet de juiste richting geven onder druk van Onyszko. Enigszins tegen de verhouding van het moment in scoorde Lekic zijn tweede van de avond. Met een hooggeheven rechterbeen wist hij de bal tussen de paal en keeper Brian Vandenbussche te werken.

Direct na de treffer kreeg Heerenveen een corner, waaruit eigenlijk de 2-1 door André Hanssen binnengeknikt werd. Scheidsrechter Asumaa nam echter het oordeel van zijn grensrechter over, dat de bal niet over de lijn geweest was. Nog geen vijf minuten later was het bijna 0-3, toen Vandenbussche de fout in ging met de bal aan zijn voet. Met veel kunst en vliegwerk van de Heerenveen-verdediging konden de Denen van schieten afgehouden worden tot de Belg weer op zijn post stond.

Vervolgens kreeg de wedstrijd een wat eentonig karakter. Heerenveen viel voornamelijk aan maar was machteloos tegen de makkelijk verdedigende eilandbewoners. Een doorgebroken Martin Borre kon maar ternauwernood gestopt worden, waarbij Heerenveen slechts met geluk aan een penalty ontkwam. Het dichtste bij dat Heerenveen nog kwam was een pegel van invaller Michael Bradley, die het aluminium testte.

Het was de tweede keer dit seizoen dat een Nederlandse club thuis van een Deense ploeg verliest. In de derde voorronde van de Champions League dolf Ajax thuis het onderspit tegen FC Kopenhagen.