World Series prooi voor Cardinals

Corné (Curchulain)
De Tigers stonden 22 jaar droog, de Cardinals 24. De Cardinals kunnen opnieuw gaan tellen. Vannacht werd de 102e World Series beslist in wedstrijd vijf, in het New Busch Stadium in St. Louis, Missouri. De Cardinals staan nu alleen als tweede aller tijden in kampioenschappen.

De ploeg uit de Gateway to the West, opererend in de National League, voor wie alle statistieken een nederlaag in de World Series voorspelden. Nog nooit eerder won een ploeg met slechts 83 overwinningen in het reguliere seizoen. Al tien seizoenen achtereen had de American League de All-Star wedstrijd gewonnen, en dit seizoen betekende dat ook thuisvoordeel voor de kampioen van de American League. Sinds de Florida Marlins in 2003 had geen ploeg uit de National League meer het kampioenschap veroverd, en van de 252 interleague-wedstrijden die in dit reguliere seizoen werden gespeeld, wonnen ploegen uit de American League er maar liefst 154. Twee jaar geleden werd er ook feest gevierd in St. Louis. De Boston Red Sox hadden hen in vier wedstrijden opgerold. De Cardinals vonden het blijkbaar tijd worden om een en ander recht te zetten.

Daarmee begonnen ze in de eerste inning via hun verdediging. Jeff Weaver pitchte zes zeer betrouwbare innings en wierp drie slag voor de eerste zeven opponenten. David Eckstein bracht in de tweede inning de Cardinals op voorsprong door zowel de bal als de helft van zijn knuppel richting derde honk te zenden. Yadier Molina kon binnenkomen en door een wilde worp van derde-honkman Brandon Inge kon Eckstein door naar twee.

Voor de laatste keer in de serie kwamen de Tigers op voorsprong in de vierde inning. Na een fout van Cardinals-rechtsvelder Chris Duncan sloeg Sean Casey de bal de tribunes in, waarmee ook Magglio Ordonez over de thuisplaat komen. De voorsprong hield echter nog geen inning stand. Met de vijfde fout van een Tigers-pitcher in de serie, een record, kwam Molina binnen. Eckstein sloot de inning af met het binnenhalen van So Taguchi.

Als ware het dank voor bewezen diensten mocht Eckstein in de zevende inning zelf ook nog thuiskomen. Scott Rolen deponeerde de bal ver in het rechtsveld, en rechtsvelder Ordonez kon catcher Ivan Rodriguez niet op tijd bereiken.

De 4-2 was ook de eindstand in wedstrijd vijf, wat betekende dat de Cardinals voor de tiende keer in zeventien pogingen de World Series wonnen. Daarmee lieten zij de Oakland Athletics achter zich om zich alleen op de tweede plaats te nestelen, achter de New York Yankees. Die hebben 26 titels op hun naam staan. In de National League staan de Cardinals zelf al op eenzame hoogte: de Los Angeles Dodgers staan met slechts zes kampioenschappen op de tweede plaats.

Eckstein, in 2002 al winnaar met American League-club Anaheim Angels, werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de World Series. Cardinals-manager Tony La Russa werd de tweede manager in de historie die met zowel een club uit de National League als een uit de American League het kampioenschap haalde. In 1989 bracht hij de Oakland Athletics de titel.


De St. Louis Cardinals vieren de overwinning

Eindstand World Series:

American LeagueNational LeagueStand
Detroit TigersSt. Louis Cardinals1-4
Detroit TigersSt. Louis Cardinals2-7
Detroit TigersSt. Louis Cardinals3-1
St. Louis CardinalsDetroit Tigers5-0
St. Louis CardinalsDetroit Tigers5-4
St. Louis CardinalsDetroit Tigers4-2